AktualityZM blog

Bociany konečne prileteli aj k nám

poradna

Zo zimoviska z ďalekej Afriky prileteli bociany na svoje hniezdo v Zlatých Moravciach aj v tomto roku. Hniezdo na umelej podložke sa nachádza v blízkosti Žitavy vo dvore bývalého “hotela Benkovič”.

Prílet prvého bociana som zaznamenal až 27. apríla na poludnie, bol to ako býva pravidlom samec a už o dva dni 29. apríla sa zvítal na hniezde so svojou partnerkou. Hniezdo býva každoročne obsadzované od roku 2004 a tak práve začala trinásta bociania sezóna. V priebehu predchádzajúcich dvanástich rokov párik bocianov úspešne vyviedol tridsaťpäť mláďat. Na jeden rok to vychádza priemerne 2,9 mláďat. Najvyšší počet päť mláďat vyviedol pár v roku 2008 a naopak ani jedno mláďa neprežilo v nasledujúcej sezóne roku 2009. Najčastejšou príčinou úhynu na hniezde je podchladenie ešte neoperených mláďat. Stáva sa to pri dlho trvajúcom daždivom počasí v období tzv. Medarda a s ním súvisiacim ochladením.

Aj v tomto roku môžeme predpokladať určité riziko, pretože mláďatá na našom hniezde sa budú liahnuť až v prvej polovici júna, čo bude s mesačným oneskorením. Na hornom Požitaví bociany pravidelne hniezdia ešte v dvoch obciach, v Čiernych Kľačanoch a v Slepčanoch. Na Slovensku každoročne zahniezdi okolo 1350 párov bocianov bielych.

Ľudovít Chládek, člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button