AktualityHistóriaKultúraVideo

Nazretie do minulosti

poradna

Dni 20. a 21. mája si tento rok spájame s Dňom múzeí a galérií na Slovensku a pri tejto príležitosti sa do celoslovenskej akcie zapojilo aj Ponitrianske múzeum, ktoré otvorilo aj naše Mestské múzeum v Zlatých Moravciach širokej verejnosti zdarma.

V spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu sa podujatie obohatilo o sprievodnú akciu pod názvom „Krokom po minulosti rodiny Migazziovcov“, ktorá prebiehala v podzemných priestoroch kaštieľa Migazzi, v súčasnom Mestskom kultúrnom dome, už po druhýkrát. V hodinových intervaloch sa tu konalo predstavenie, ktorého účastníci mali na sebe dobové kostýmy a zároveň pútavou formou priblížili divákom svoje životy a obdobie, v ktorom žili.

Viliama Migazziho, Tekovského župana, pochovaného so svojou manželkou v rodinnej hrobke, v mauzóleu Migazzi, si zahral znalec histórie Zlatých Moraviec Marian Tomajko. Anna Segíňová sa predstavila ako grófka, Antónia Migazzi, Viliamova manželka. Poslankyňa Mestského zastupiteľstva Klaudia Ivanovičová bola najstaršou dcérou a teda zákonnou dedičkou majetku Migazzi a volala sa Irma. Anna Kiššová si zahrala rolu ich druhorodenej Eugénie, riaditeľka MSKŠ Simona Holubová sa na chvíľku stala treťou ich dcérou – Vilmou a Mária Šabová sa predstavila ako najmladšia dcéra Antónia (manželka Štefana Ambrózyho – zakladateľa Arboréta Mlyňany). Migazziovci mali šesť dcér, ale dve z nich, Melánia a Margita sa bohužiaľ nedožili dospelosti.

Migazziovci žili v prekrásnom kraji, dnešnom Slnečnom údolí, tam, kde preteká rieka Adar, na švajčiarskych hraniciach v berlínskych Alpách (je tomu už 700 rokov). Do Zlatých Moraviec sa dostali v roku 1779, keď sa majetok rodu Paluškovcov, po ich vymretí dostal pod kráľovskú korunu, do eráru a keď ho cisárovná, uhorská a česká kráľovná Mária Terézia donášnou listinou darovala viedenskému kardinálovi Krištofovi Antonovi Migazzimu.

Toto podujatie finančne podporil Nitriansky samosprávny kraj a pre svoj úspech je v záujme organizátorov ho udržať ako tradíciu. Pripomenuli sme si ním 130. výročie smrti grófky Antónie (21. mája) a v zhode s otvoreným Dňom v múzeu, vďaka jeho organizátorom, vedomostiam pána Tomajka a dobrovoľným hercom, sa táto spomienková udalosť originálne pozdvihla.

Múzeum, kaštieľ a mauzóleum boli otvorené dva dni, počas ktorých bol pre návštevníkov pripravený program, súčasťou ktorého bola dobová hudba Musantica Slovaca, spomienková omša v Mestskom mauzóleu, ktorú celebroval Mons. Ján Pristač z Nitrianskej sídelnej kapituly, koštovka a prezentácia vín Spolku zlatomoraveckých vinohradníkov. Každý rok sa Deň múzeí snažia jeho organizátori spestriť aj prezentáciou hradu z okolia Zlatých Moraviec. Tento, už piaty ročník, bol prítomným divákom predstavený hrad Uhrovec, Imrichom Fintom, s jeho vlastnoručne vyrobenou maketou.

Za Ponitrianske múzeum lektorky múzea v Zlatých Moravciach Viera Tomová a Kornélia Nemešová srdečne ďakujú Mestskému stredisku kultúry a športu v Zlatých Moravciach, ako aj všetkým ostatným za spoluprácu.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button