AktualityHistória

Záchrana tisícročného kostola

poradna

V malebnej doline medzi horami, neďaleko Zlatých Moraviec, sa nachádza malá obec Kostoľany pod Tríbečom, ktorá skrýva hodnotné historické bohatstvo, vďaka ktorému sa naša krajina spomína medzi znalcami histórie v celej Európe. Len máloktorý obyvateľ tohto regiónu vie, že sa môže hrdiť jediným najstarším, „živým“ kostolom na Slovensku.

Podľa posledných výskumov siaha pôvod Kostola svätého Juraja do prvej polovice desiateho storočia a tento objekt je o to vzácnejší, že v priebehu stáročí nebol nikdy rekonštruovaný a uchoval sa v pôvodnom slohu, v ktorom bol postavený.

V roku 2009 sa odštartovala akcia na záchranu tohto skvostu a v roku 2010 sa nastavila idea pre jeho obnovu. Od tej doby však uplynulo niekoľko rokov a keďže to bol plne funkčný chrám na bohoslužby, domácim obyvateľom veľmi chýba.

Štátny tajomník Ministerstva kultúry dal prísľub na pomoc k urýchleniu opravy

Dňa 8. júna 2016 navštívil obec štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Igor Adamec so zástupcami strany Sieť, Máriom Balázsom a Tiborom Balázsom, aby sa bližšie oboznámili s problémom pomalej rekonštrukcie a boli nápomocní pri hľadaní mechanizmu na jej urýchlenie. Ministerstvo pravidelne prispieva finančnou čiastkou a pán Adamec dal prísľub, že sa pokúsi vyrokovať vyššiu sumu. „Kostolík na mňa urobil obrovský dojem. Legenda hovorí, že sa do neho chodil modliť aj sám Pribina. Veľmi rád urobím všetko preto, aby sa mu pomohlo. Jednoducho nie je možné nechať schátrať takúto úžasnú pamiatku, na ktorú by sme mali byť pyšní.“

Najstaršie fresky v strednej Európe

„Rekonštrukcia tohto kostolíka je fascinujúca a najzaujímavejšia práca, akú sme kedy robili a pri ktorej sme ani na chvíľu nezaváhali, či sa do nej pustíme,“ nadšene sa vyjadrili k práci na kostole prítomní architekti Pavol Paňák a Martin Kusý (architekti Národného divadla v Bratislave). Podľa ich slov je najdôležitejšie, že sa s obnovou druhého najstaršieho kostola na Slovensku začalo a že aj keď vyžaduje ešte veľa práce, je už dnes zachránený. Najpodstatnejšia bola rekonštrukcia podlahy a vytvorenie systému odvetrania, vykurovania a zabezpečenie cirkulácie vzduchu, aby sa zabránilo vysokej vlhkosti a škodlivým plesniam, ktoré znehodnocovali vzácne fresky na stenách. Podľa vyjadrenia doktorky Mačíkovej z archeologického ústavu v Prahe sú tak ojedinelé, že na sever od Álp sa nikde nenachádzajú a sú najstaršie v strednej Európe (podobné sa nachádzajú napríklad v Taliansku). Ich zaujímavosťou je zobrazenie svätcov v inom ponímaní, ako je tomu u novodobejších a mladších maliarov z minulosti.

Pôvod kostola siaha ešte hlbšie do minulosti, skôr bol drevený

Rovnaké stavby ako tento objekt boli v minulosti podhodnotené a nevenovala sa im veľká pozornosť. Na jednej strane je dobre, že kostol nebol 1000 rokov rekonštruovaný, že sa uchoval v pôvodnom stave a že ho nepoznačili iné slohy, ktorými väčšina starých budov prešla na ich oživenie. Na druhej strane sa pod chátrajúcu budovu podpísal zub času, preto je jeho rekonštrukcia po tisícročí finančne vysoko náročná. Minimálnymi opravami sa do oživenia a obnovy budovy zasahovalo až v 20. storočí, aj to skôr svojpomocne, snahou obyvateľov obce. V roku 2009 sa vykonal archeologický výskum, pri ktorom sa zistilo, že v tesnej blízkosti kostola je cintorín, na ktorom na našla napríklad hrobka s pochovaným telom dvanásťročného dievčaťa, ktorá mala kvôli zvyku z doby, z ktorého pozostatky pochádzajú, v ústach populus kráľa Oldřicha (minca z roku 1020). Pri jeho rekonštrukcii počas rozkopávok sa odkryli pozostatky ešte staršieho pôvodu kostola, ktorý bol drevený. Z tohto výskumu, ako aj podľa počtu pozostatkov hradov v blízkom okolí je jasné, že kostolík sa nachádza vo veľmi bohatej oblasti na históriu.

Múzeum, ktoré plní svoj účel tisíc rokov

Kostol svätého Juraja je zapísaný medzi historickými pamiatkami v UNESCO a ako jediná historická pamiatka zo Slovenska, je zaradený do európskeho projektu „Kolíska európskej kultúry“,  ktorý má naznačiť súdržnosť Európy z čias Karola Veľkého po rozpade Franskej ríše. Ide o výnimočnú pamiatku o to viac, že od jej postavenia slúžila po celý čas na účel, pre ktorý bola postavená. Ak sa ho podarí zrekonštruovať, môžeme byť hrdí za uchovanie obrovského bohatstva dejín Slovenska pre budúce generácie.

Ľubomíra Rosinská

Informácie poskytol Igor Písečný, farár z farnosti Ladice, ktorá spravuje aj obec Kostoľany pod Tríbečom


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button