AktualityŠkoly

Škola bude znovu vyučovať odbor, pre ktorý pôvodne vznikla

poradna

Dňa 9. júna 2016 sa pri Strednej odbornej škole technickej v Zlatých Moravciach slávnostne otvoril nový štúdijný odbor, Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre chladiacu a klimatizačnú techniku.

SOŠ technická je jediná škola na Slovensku, ktorá poskytuje vzdelávanie v oblasti chladiacej klimatizačnej techniky a tepelných čerpadiel. Keďže požiadavky súčasných firiem, vrátane nových automobiliek na Slovensku zaručujú stály dopyt po kvalifikovaných odborníkoch v tejto sfére, stúpa aj kredit školy z hľadiska perspektívnosti jej absolventov.

Počas slávnostného, uvítacieho ceremoniálu riaditeľka školy Ing. Eva Koprdová predstavila prítomným hosťom systém duálneho vzdelávania, nový vzniknutý odbor a všetkým priblížila aj históriu školy. Tá siaha až do roku 1950, kedy pri továrni na chladničky vzniklo stredisko pracujúceho dorastu. Zvyšujúce sa nároky na odbornosť a úroveň výučby si vyžadovali neustále zlepšovanie kvality a zmeny vyučovacieho procesu. Dnes sa tu žiaci pripravujú na povolanie v profesiách strojárskych, elektrotechnických aj ekonomických. Škola počas svojej 66 ročnej histórie vždy flexibilne reagovala na požiadavky zamestnávateľov na trhu práce a v roku 2014 bola Obchodným oddelením Rakúskeho veľvyslanectva vybraná do pilotného projektu Duálneho vzdelávania YOUNG STARS. Prijalo sa prvých 36 žiakov do odborov mechanik – mechatronik a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Všetci títo žiaci sa na povolanie pripravujú v partnerských firmách zo Zlatých Moraviec, Vrábeľ, Topoľčian a Nitry. V školskom roku 2015/2016 pribudol k týmto odborom ďalší, mechanik nastavovač a nová oblasť – nástrojársky technik.

So žiakmi zapísanými do prvého ročníka školského roku 2016/2017 bude v systéme duálneho vzdelávania študovať 137 žiakov, čo je 50% z celkového počtu žiakov v dennej forme štúdia. Je teda zrejmé, že dopyt po tomto štúdiu zo strany mladých ľudí rastie a dúfajme, že zo strany školy sa aj naďalej bude vyučovací proces zdokonaľovať a vyvíjať podľa požiadaviek spoločnosti a prispôsobovať dobe, ktorá nás núti napredovať stále rýchlejšie.

Z príhovoru Obchodného atašé Rakúskeho veľvyslanectva Mag. Stephana Gebeshubera je zrejmé, prečo je v záujme našej susednej krajiny podporiť systém vzdelávania u nás:

Úspech tejto školy a následné uplatnenie jej študentov v praxi do veľkej miery ovplyvňuje spolupráca s Rakúskom, ktoré má silnú pozíciu na slovenskom trhu tým, že je druhým najväčším investorom v Slovenskej republike. Má tu investovaných okolo 6000 miliárd € prostredníctvom veľkých a stredných podnikateľských subjektov. Tieto firmy by radi na Slovensku zostali a pre rakúsku stranu je veľmi dôležitá stabilita prostredia a konkurencieschopnosť, ktoré sa vytvárajú už v samotnom vzdelávacom procese škôl. K tomu je potrebná spolupráca regiónov, škôl, firiem a záujem žiakov, ktoré si rakúska strana veľmi váži a ďakuje za podporu svojich projektov.

Slávnostného otvorenia nového odboru na Strednej odbornej škole technickej sa zúčastnili zástupcovia rôznych dotknutých inštitúcií, medzi ktorými boli: poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, predseda NSK doc. Ing. Milan Belica, PhD., primátor mesta PaedDr. Dušan Husár, projektová manažérka Obchodného odd. Rakúskeho veľvyslanectva Ing. Martina Krišková a predseda Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku Ladislav Nagy.

O príjemnejšiu a hrejivejšiu atmosféru slávnostného popoludnia sa postarala dychová hudba Podhrušovan.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button