AktualityPozvánky

SLIVKOBRANIE V MÚZEU

poradna

Tradíciu varenia slivkového lekváru, ktorá sa pomaly vytráca s našich domácností, oživí 9.9.2016 o 9.00 hod. Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach a Speváckym súborom Kolovrátok z Prílep na nádvorí Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach.

Každý vie, že kvalitný a chutný slivkový lekvár nie je jednoduché pripraviť. V súčasnosti sa na jeho prípravu používajú všetky druhy sliviek pozberané zo stromu, ale i popadané na zem. V minulosti to však tak nebolo. Na jeho prípravu sa používali len slivky, z ktorých sa dala ľahko vylúpnuť kôstka a nikdy sa nepoužívali slivky, ktoré spadli na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa rozprestierali plachty, do ktorých zo stromu sa striasli slivky. Po vykôstkovaní sa vložili do medeného kotla a uviedli sa do varu. Miešali sa drevenými varechami, alebo krídlovými miešadlami. Lekvár sa varil približne 10 – 12 hodín a nepridával sa do neho cukor ako dnes. Po uvarení sa dával do hlinených, drevených, alebo slamených nádob, ktoré sa zakryli plátennou handrou a obviazali sa motúzom. Dnes je tento spôsob uskladnenia nahradený sklenenými pohármi s viečkom.

V stredu, 9. septembra 2016 o 9.00 hod. navarí tradičný slivkový lekvár Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci so Speváckym súborom Kolovrátok z Prílep na nádvorí Migazziovského kaštieľa, ktorý bude spojený i s jeho ochutnávkou v domácich buchtách.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button