AktualityHistória

Žili tu pred nami, v našom meste

poradna

V našom meste  dobre prosperovala kachliareň, ktorú viedol František Kubovič 50 rokov, až do roku 1928 a v roku 1929 zomrel. Bola postavená v blízkosti Zlatňanky.

Kubovič  prišiel do nášho mesta z Brna a za svoje kvalitné výrobky bola kachliareň v roku 1885 na celoštátnej výstave vyznamenaná. Výrobky z tejto kachliarni kupovali  po celej monarchii. Do tohto podniku v roku 1886 povolal gróf Migazzi z Durynska majstra Emila Bradscha, ktorý sa špecializoval na výrobu majoliky a vyrábal nádherne výrobky, ako boli džbány, taniere, sošky a misy. Po smrti grófa Migazziho /1886/ sa osamostatnil. V roku 1900 ho Krajinský remeselnícky spolok v Budapešti vyznamenal bronzovou medailou. Až do svojej smrti v roku 1927 vyrábal  nádherne veci, bol propagátorom slovenskej ľudovej ornamentiky a v jeho práci pokračoval aj jeho syn Šefan. Ich výrobky sa dobre  predávali v Sklených Tepliciach, Vyhniach a Dudinciach.

Na zlatomoraveckom  cintoríne majú zachované svoje hroby, kde odpočívajú, aj spisovateľka Júlia Bűttnerová jej brat Emil, ktorí pomáhali Jankovi Kráľovi, vicežupan Ján Missura, Pál Ruffy a dalšie osobnosti.

Marian Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button