AktualityDenné centrum

Zlatomoraveckí dôchodcovia v parlamente

poradna

Prehliadka slovenského parlamentu bola cieľom 1-dňového výletu členov ZO Jednoty dôchodcov v Zl. Moravciach, ktorá sa uskutočnila 21.9.2016. Kým sme sa však do NR SR dostali, prezreli sme si niektoré historické pamiatky a zaujímavé budovy nášho hlavného mesta.

Prvú zastávku sme mali v Dóme sv. Martina, kde sme si vypočuli odborný výklad o tejto nádhernej gotickej stavbe, o jej vzniku a histórii. Mali sme možnosť pozrieť si a vypočuť si tóny nového organu a prezreli sme si tiež klenotnicu so zbierkou monštrancií, kalichov, biskupských beriel a predmetov korunovácie. Po prehliadke Dómu, každý individuálne strávil čas v historickom v jadre mesta a okolo 13. hod. sme už nastupovali do vláčika ” Blaváčika “, ktorý nás previezol časťami mesta. Počas odborného výkladu sme míňali budovy Blumentálskeho kostola, prevrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu, Úradu vlády, Grasalkovičovho prezidentského paláca, až sme sa cez Palisády dostali na Bratislavský hrad. Tu sme sa opäť z výkladu sprievodkyne dozvedeli veľa zaujímavého o jeho histórii, ale aj o súčasnom význame. Bohužiaľ nemohli sme si prezrieť novú barokovú záhradu v areáli hradu, ktorá nebola prístupná verejnosti. Z hradu sme sa už presunuli k hlavnému cieľu našej cesty, do budovy NR SR.

Rozdelení do 2 skupín, sme si opäť vypočuli od fundovaných sprievodcov informácie z histórie slovenského národa, histórie slovenskej štátnosti a históriu vzniku a vzhľadu štátnych symbolov. Prezreli sme si nádherné výtvarné diela Albína Brunovského na 1. poschodí pred rokovacou sálou. Keďže prebiehala rozprava, a teda sála bola obsadená poslancami, mohli sme vyjsť na balkón a sledovať časť rozpravy. Zarazilo nás, že zo 150 poslancov bolo v sále prítomných asi 20. Po prehliadke sme si dali parlamentnú kávičku a naživo videli niekoľkých politikov, napr. B. Bugára, zdravil nás aj B. Kollár, páni Beblavý a Poliačik. Videli sme aj p. Matoviča, na ktorého čakalo veľa novinárov, až doma vo večerných správach sme pochopili prečo. A hádajte, kto s nami komunikoval asi 15 min. pred odchodom nášho autobusu ? Áno, bol to p. Kotleba – hovorili sme o korupcii, znížení počtu poslancov, ale aj o živote dôchodcov. Chceli sme sa cestou zastaviť ešte na husacinke v Slovenskom Grobe, ale naše dôchodcovské peňaženky nám to nedovolili a tak náš autobus nabral smer Zlaté Moravce. Bezpečne sme sa vrátili domov aj vďaka nášmu vodičovi, p. O. Herdovi a naša vďaka patrí hlavne p. H. Holečkovej, členke výboru Jednoty dôchodcov, ktorá celý výlet organizačne zabezpečila. Tešíme sa na ďalšie podobné podujatia.

Katarína Szoboňová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button