AktualityŠkoly

Významné dni v októbri

poradna

Základná škola, Robotnícka 25, Zlaté Moravce

 

V októbri sa v kalendári objavuje mnoho významných medzinárodných alebo svetovo významných dní. Niektoré z nich si pripomíname ja my v Základnej škole na Robotníckej ulici v Zlatých Moravciach. Či už nástenkou vo vestibule školy, rozhlasovou reláciou alebo súťažou.

10. október je vo svete známy ako Svetový deň duševného zdravia, ktorý vyhlasuje Svetová federácia duševného zdravia v spolupráci s WHO – svetovou zdravotníckou org. popri OSN. Cieľom je zvýšiť povedomie o otázkach duševného zdravia na celom svete a mobilizovať úsilie na podporu duševného zdravia. Téma Svetového dňa duševného zdravia pre rok 2016 sa vťahuje na  „psychologickú prvú pomoc.“ My sme si tento deň pripomenuli nástenkou vo vestibule školy a rozhlasovou reláciou, ktorými sme chceli aj deti upozorniť na problémy duševného zdravia a taktiež im dať rady, ako byť duševne zdraví a šťastní.




16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Oslavuje sa každý rok  na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov (FAO) v roku 1945. Svetový deň výživy si kladie za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o situácii vo svete a povzbudiť ľudí na celom svete, aby prijala opatrenia proti hladu. A prečo? Pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

V škole sme si tento dôležitý deň pripomenuli takisto nástenkou, rozhlasovou reláciou, ale aj súťažou pre deti. Pre žiakov ročníkov 5. až 9. sme pripravili súťaž o najkrajší, resp. najzaujímavejší plagát ku Svetovému dňu zdravej výživy. Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy a výchovy k umeniu usilovne pracovali, tvorili, maľovali. Výsledkom boli krásne plagátiky, z ktorých pani učiteľky prvého stupňa vyhodnotili za „naj“ plagát dielo VI.A triedy. Odmena pre žiakov bola samozrejme zdravá – pochutnali si na mandarínkach. Plagátiky boli vystavené vo vestibule školy, kde si ich mohli prezrieť všetci žiaci a rodičia.

Sme radi, že sme si spolu s deťmi pripomenuli niektoré z významných a veľmi dôležitých októbrových dní.

 PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button