AktualityHistóriaZM blog

Tvorivá dielňa s umeleckými drotármi

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Kolískou drotárstva v minulosti bolo Slovensko. S touto jedinečnou 300-ročnou tradíciou Slovákov a majstrovstvom súčasných umeleckých drotárov môžeme byť vo svete hrdí.

Pri príležitosti ukončenia výstavy Drotári včera a dnes Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a Galériou Drotárie otvorilo dňa 15. marca 2017 tvorivú dielňu pod názvom Čaro drotárstva. Umeleckých drotárov Jozefa Šabu a Jozefa Mačicu z bratislavského klubu drotárov privítala lektorka múzea pani Viera Tomová. 

 

Prvými návštevníkmi tvorivej dielne boli žiaci výtvarného krúžku zo ZŠ Mojmírova pod vedením Mgr. Tatiany Preinerovej, ktorých majstri drotári  zasvätili do tajov drôtovania umeleckých predmetov a oboznámili s projektom Drôtované Slovensko. Vytvárať z drôtu rôzne umelecké predmety prináša zážitok, kde si každý príde na svoje. Možno tu nazrieť do čarovného sveta drôtu v oblasti tvorby rôznych námetov, ktorá rozvíja myslenie, kreativitu a obohacuje majstra o osobitý výtvarný rozmer. V spolupráci s umeleckými drotármi si žiaci vyskúšali zhotoviť jednoduché srdiečko a techniku drôtovania s rôznymi priemermi drôtov. Bola to zaujímavá práca s navíjačkou, delením drôtov, ich tvarovaním kliešťami a nakoniec spájaním jednotlivých dielov výrobku. Pri drôtovaní sa používajú rôzne druhy a hrúbky drôtov. Najhrubší na konštrukciu umeleckého diela, stredný na výplet a najtenší na šitie. 

Autori projektu

Autormi projektu Drôtované Slovensko sú Jozef Mačica a  Jozef Šabo. Myšlienku projektu autorom vnukol jeden z významných súčasných slovenských drotárov Juraj Šerík. Putovaním po Slovensku umožňuje každému záujemcovi vyznačiť si svoj rodný kraj na mape Slovenska z drôtu a vpliesť tam kúsok svojho rodného kraja. Na mape sa budú nachádzať aj vyznačené miesta, kde drotári žili v minulosti a žijú v súčasnosti. Zahájenie projektu Drôtované Slovensko bude v Piešťanoch na Dňoch Originality a pokračovať bude v Bratislave na Dňoch Majstrov a na každoročnom stretnutí drotárov v Žiline, ako aj v ďalších mestách. Účelom projektu bude zapojiť do akcie čo najviac ľudí s možnosťou vyjadrenia svojich pocitov a myšlienok do kroniky drotárov. 

Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”908″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button