AktualityZM blog

Veľkonočná tvorivá dielňa

poradna

 

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

K veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria veľkonočné vajíčka, ktoré predstavujú symbol zrodu života a počas sviatkov sa stali jarnou dekoráciou a skrášľujú naše príbytky. Najvýznamnejší kresťanský sviatok je i oslavou prebúdzajúcej sa prírody s vítaním jari, kedy si pripomíname rôzne ľudové zvyky a obyčaje, z ktorých sa mnohé zachovali dodnes. 

Tvorivá dielňa pre žiakov

Pred blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami Mestské múzeum v Zlatých Moravciach za spolupráce Ponitrianskeho múzea v Nitre už tradične otvára tvorivú dielňu pre žiakov základných škôl s praktickou ukážkou zdobenia vajíčok, pletenia vŕbových korbáčov a rozprávaním o veľkonočných zvykoch v minulosti. Dňa 10. apríla 2017 si žiaci v tvorivej dielni vyskúšali novú techniku zdobenia kraslíc opletením jutovým špagátom. Prvými návštevníkmi múzea boli žiaci zo Základnej školy Pribinova. Tvorivú dielňu pod názvom Veľkonočné vajíčko viedla majsterka zdobenia kraslíc pani Terézia Pilčíková zo Zlatých Moraviec, ktorej súčasťou bola malá výstavka kraslíc vyzdobených rôznymi technikami. Svojou krásou pútajú pozornosť veľkonočných návštevníkov. Špagátové kraslice patria tiež k takýmto veľkonočným ozdobám, ktoré sú krásne nielen v košíku ale aj zavesené na vetvičkách bahniatok, zlatom daždi, alebo na rozkvitnutých konárikoch čerešne. Pani učiteľka PaedDr. Gabriela Švecová s lektorkami múzea Vierou Tomovou a Kornéliou Némešovou vytvorili so žiakmi aj netradičnú ale zaujímavú veľkonočnú ozdobu, okatú sovu vyrobenú z kotúčika toaletného papiera, ktorá tiež rozveselí každého veľkonočná návštevníka.

K sviatkom jari patria aj korbáčiky, ktoré sa pletú z vŕbového prútia. Techniku pletenia korbáčov z vŕbových prútov žiakom predviedla Mária Pekárová z Chyzeroviec, známa výrobou krojovaných bábik a spestrovaním interiéru múzea krásou slovenských ľudových krojov pri rôznych kultúrnych podujatiach. Pliesť korbáče do múzea prišiel aj majster ľudových remesiel Štefan Doskoč zo Zlatna, ktoré nakoniec dievčatá vyzdobili pestrými stuhami.  

Za vytvorenie príjemnej predveľkonočnej atmosféry patrí vďaka pracovníčkam múzea, organizátorkám kultúrneho podujatia. Zaužívané zvyky a obyčaje veľkonočných sviatkov patria ku kultúrnemu dedičstvu našich otcov, ktoré si s úctou pripomíname. Spestrime si veľkonočné sviatky vlastnoručne vyrobenými doplnkami a oslávme jarné prebúdzanie sa prírody.

   Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”913″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button