AktualityZM blog

Mestský majetok v polčase rozpadu

poradna

 

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

V súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Keď chátra pamiatka, je to zlé pre kultúru. Keď chátra nákupný dom v centre mesta, je to zlé pre obchod. Keď chátrajú všetky mestské budovy, je to zle nie len pre obyvateľov, ale aj pre celkový rozvoj mesta.

Obradná sieň Župného domu

Mesto Zlaté Moravce trpí dlhodobou stagnáciou v oblasti investičnej výstavby, kultúry, spoločenského života, ale hlavne myslenia, zmýšľania, plánovania ľudí, ktorí boli v minulosti v jeho vedení. Inak povedané, bežný slovenský príbeh.

Prvé poschodie Domu služieb

Mestské budovy boli dlhodobo bez údržby nechané napospas nájomníkom a zubu času. Všetky finančné prostriedky z prenájmov tiekli jednosmerne do mestskej pokladnice, kde sa vždy záhadne stratili.

Budova Miestneho národného výboru

Lastovičkou bol iba rok 2013, kedy sa 50 % finančných prostriedkov vrátilo spať do opráv dvoch mestských budov Centrum Žitava a Stredisko občianskej vybavenosti.

Zákon o majetku obci pritom hovorí, aj  hovoril, jasnou rečou. Orgány mesta sú povinné hospodáriť so svojim majetkom v prospech rozvoja mesta a jeho občanov, a ochrany a tvorby životného prostredia.

Každé jedno mesto na Slovensku je povinné svoj majetok zveľaďovať, chrániť, udržiavať a užívať. Chrániť ho pred poškodením, zničením, stratou alebo zneužitím a používať všetky právne prostriedky na jeho ochranu.

Nábrežie za majerom

Zdá sa Vám, že by sa týmto ustanovením mesto riadilo ?

Reštaurácia pri stanici

Ako z tejto situácie von? Veď podľa radnice nie sú peniaze na opravu alebo oprava nie je možná z iných dôvodov?

Domnievam sa, že jediným riešením je zastaviť tok peňazí do mestskej pokladnice. Celý nájom ponechať na oprávy a postupne začať s rekonštrukciami.

Kino Tekov

V súčasnosti iné riešenie nemáme (s výnimkou predaja). Dospeli sme do štádia, keď sa mestské budovy zatvárajú alebo sú v havarijnom stave. Ak sa budeme aj naďalej strachovať spraviť vážnejšie rozhodnutie naše „architektonické skvosty“ v dohľadnom čase svetlá budúcnosť nečaká.

Secesná vila dr. Lüleya postavená v roku 1913. Národná kultúrna pamiatka. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty.

Snáď si vážnosť situácie uvedomujú aj moji kolegovia, pretože bez ich podpory môj poslanecký návrh, ktorý plánujem predložiť do majetkovej komisie a zároveň zastupiteľstvu, nikdy neprejde.

Základná Umelecká Škola
Mestské kúpalisko
Meštianska škola
Požiarna zbrojnica Chyzerovce
Migazziho kaštieľ
Kúria v Prílepoch

 

Politikom sa najviac trasú nohy z publicity, verejnej kontroly a nevôle ľudu, a preto Vás prosím, zdieľajte tento článok a podporte ho svojím hlasom pod textom. Vaše konanie prispeje k sledovanosti jeho obsahu a tým aj k lepšej informovanosti ľudí žijúcich v našom meste.

Ak sa Vám moje články páčia, pridajte si našu facebookovskú stránku, kde sú všetky zverejňované. https://www.facebook.com/pages/ZMena/1493518910891751 Ďakujem.

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

V súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button