AktualityZM blog

Ako sa brániť pri neplatení alimentov ?

poradna

 

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Címmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach.  http://www.cimmermann.com/

Neplatenie alimentov bývalým manželom alebo partnerom je v súčasnosti celkom bežný jav. Ženy sa môžu proti neplatičovi brániť návrhom na vykonanie exekúcie alebo trestným oznámením.  

Slovensko zažíva najvyššiu rozvodovosť vo svojej histórii, až 40 percent manželstiev neprežije. Kvôli rozvodu a neplateniu alimentov sa veľké množstvo žien dostane do finančných problémov a aj napriek tomu nie sú ochotné konať.

Slovenský právny poriadok priznáva dve možnosti ako sa domôcť nezaplateného výživného. Pri neplnení vyživovacej povinnosti by malo trestnému oznámeniu predchádzať podanie návrhu na vykonanie exekúcie.

V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že trestné právo a trestno-právnu kvalifikáciu určitého konania ako trestného činu, ktoré má súkromno-právny základ, je potrebné považovať za „ultima ratio“ (poslednú možnosť) a treba ho použiť v najkrajnejšom prípade, t.j. vtedy, keď nestačia prostriedky civilného práva.

 

Neplatí? Obráťte sa na exekútora

V prípade, ak váš bývalý partner ignoruje povinnosti, ktoré má uloženú súdom na základe právoplatného rozsudku, môžete podať návrh na výkon exekúcie. Súdny exekútor následne siahne na jeho majetok alebo vydá príkaz na zadržanie vodičského preukazu.

Neplatí Vám tri mesiace! Podajte trestné oznámenie

Trestný zákon Vám v takomto prípade dáva možnosť podať trestné oznámenie pre zanedbanie povinnej výživy. V zmysle § 207 ods. 1) ten kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Trestné oznámenie či odsudzujúci rozsudok Vám priamo alimenty nevymôže, ale určite bude dobrou motiváciou pre Vášho bývalého, aby bez problémov plnil svoje povinnosti. Podať trestné oznámenie a návrh na výkon exekúcie môžete aj súčasne.

Náhradné výživné

Nárok na náhradné výživné máte v prípade, ak Váš bývalý manžel či partner neposlal alimenty tri za sebou nasledujúce mesiace, a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi. Za týmto účelom sa môžete obrátiť na miestny  Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.

Spätné výživné

V tejto súvislosti je ešte potrebné pripomenúť, že právo na výživné sa nepremlčuje. V prípade maloletého dieťaťa možno žiadať aj o priznanie spätného výživného, najdlhšie však na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.

Vymáhanie výživného zo zahraničia

Pokiaľ chcete vymáhať výživné zo zahraničia, bude postup závisieť od podmienok platných v danej krajine. Príslušným slovenským orgánom je Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktorý poskytuje  poradenstvo v oblasti vymáhania výživného, neoprávneného premiestnenia alebo zadržania dieťaťa, úpravy práva styku rodiča s dieťaťom, medzištátnych osvojení a pri spolupráci vo veciach rodičovských práv a povinností. 

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho ďalej. Ak máte nejaké doplňujúce otázky, napíšte mi ich do správy, prípadne do diskusie. 

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Címmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach.  http://www.cimmermann.com/

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button