AktualityKultúraPozvánky

DOŽINKOVÉ SLÁVNOSTI – IV. ROČNÍK

poradna

 

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní vpodaní Speváckeho súboru Zlatomoravčianka, neodolateľná vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť 16. 8. 2017 o 17.00 hod. na IV. ročníku Dožinkových slávností v priestoroch nádvoria Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci sMestským strediskom kultúry ašportu vZlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác 16. augusta 2017 o17.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa. Dožinkový veniec bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií vsprievode dožinkových piesní. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie hosťa programu, ktorým bude Spevácky súbor Chyzerovčanka zo Zlatých Moraviec. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek ašúľancov. Vprípade nepriaznivého počasia sa Dožinkové slávnosti uskutočnia v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button