AktualityZM blog

Kedy môžu policajti po vodičovi strieľať a ako Vás smie zastaviť cestná kontrola?

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Címmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach.  http://www.cimmermann.com/

 

Ak nepatríte medzi výtržníkov alebo športových fanúšikov sa s policajtmi najčastejšie môžete stretnúť na cestách.

Z vlastnej skúsenosti však veľmi dobre vieme, že nás zastavujú kedykoľvek a kdekoľvek, hoci na to musia mať dôvod, ktorým je prejednanie priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Ďalšími dôvodmi na zastavenie môže byť kontrola požívania alkoholu, kontrola technického stavu vozidla a pátranie po osobách alebo veciach. V iných krajinách, napr. v USA, obyvateľov chráni pred neodôvodnením zastavením vozidla samotná ústava. Policajný príslušník musí mať celkom jednoznačný dôvod k tomu, aby tak urobil.

Ako má policajt správne zastaviť vozidlo?

Policajt zastavujúci vozidlo nemusí byť v uniforme, teda môže byť aj v civile ale musí byť označený s vonkajším označením POLÍCIA.

Policajt, mestský policajt a iné oprávnené osoby sú oprávnení dávať znamenie na zastavenie vozidla zdvihnutím ruky, zdvihnutím zastavovacieho terča alebo svietidlom vyžarujúcim svetlo červenej farby, ktorým pohybuje v hornom polkruhu.

Z idúceho auta policajt dáva vodičovi znamenie na zastavenie kývaním ruky zvisle hore a dolu, zastavovacím terčom alebo rozsvietením nápisu STOP. Pokyn na zastavenie možno zdôrazniť aj majákmi a sirénou. Pri zastavovaní auta idúceho pred policajným autom musí policajt vždy, súčasne použiť majáky a sirénu.

Pri akomkoľvek zastavovaní vozidla, teda aj idúceho, platí, že znamenie na zastavenie sa musí dávať včas, zreteľne a s ohľadom na okolnosti cestnej premávky tak, aby vodič mohol bezpečne zastaviť, a aby sa neohrozila bezpečnosť cestnej premávky.

Kedy a ako môže policajt použiť zbraň na zastavenie vozidla?

V prípade, ak na výzvu policajta nezastavíte a zároveň svojou jazdou ohrozujete iných účastníkov cestnej premávky, zasahujúca hliadka má právo strieľať na pneu

Lenže pred použitím zbrane je policajt povinný použiť varovný výstrel a až následne je oprávnený použiť zbraň, ak nemožno inak zadržať dopravný prostriedok, ktorého vodič bezohľadnou jazdou vážne ohrozuje život a zdravie osôb, a na opakovanú výzvu alebo znamenie nezastavil.

https://youtu.be/srNKDQUqCbY

Na druhej strane ten istý zákon hovorí, že pri použití zbrane je policajt povinný dbať na potrebnú opatrnosť, najmä aby nebol ohrozený život iných osôb (napr. prísediacich) a aby čo najviac šetril život osoby, proti ktorej zákrok smeruje.

Prax ukazuje, že zastaviť unikajúce vozidlo streľbou nemusí byť ideálne riešenie. V prvom rade je za daných podmienok obtiažne trafiť pneumatiku idúceho vozidla. V prípade, že ju aj policajt trafí, môže takéto auto nabúrať a zraniť iných pasažierov či nevinných okoloidúcich. Zároveň, ak ju netrafí, guľka môže ľahko zasiahnuť spolucestujúceho alebo šoféra a z vozidla sa stane neriadená strela. Z toho dôvodu by mali príslušníci pri každej streľbe brať do úvahy mieru rizika a zvážiť, či nie je možné zastaviť vozidlo inými spôsobmi.

Ako sa správať po zastavení?

Po zastavení by ste mali zostať sedieť v aute až do príchodu policajta, ktorý by vás mal pozdraviť a oznámiť dôvod zastavenia. Zároveň dá pokyn na vypnutie motora. Následne si môže vyžiadať doklady na vedenie a prevádzku vozidla. Z auta vystupujte vždy len na vyzvanie policajta.

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii Címmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach.  http://www.cimmermann.com/

Redakcia portálu zlatemoravce.info nezodpovedá za obsah príspevkov v diskusných fórach. Za obsah a pravdivosť inzerátov, PR článkov, reklamných článkov, článkov v sekcii ZM blog a reklamných bannerov zodpovedajú zadávatelia

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button