AktualityZM blog

Turisti si pripomenuli 70-ročnú históriu chaty na Veľkom Inovci

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Chata na Veľkom Inovci vítala v sobotu 9. septembra 2017 všetkých svojich návštevníkov zaodetá do slávnostného šatu. Široká turistická verejnosť a milovníci prírody si prišli pripomenúť jej 70-ročnú históriu. Pri tejto príležitosti Klub slovenských turistov Mestská organizácia Zlaté Moravce zorganizoval 30. ročník Hviezdicového výstupu na Veľký Inovec. 

Účastníci sviatočného turistického podujatia prichádzali na dominantný vrchol Pohronského  Inovca v skupinkách po značkovaných chodníkoch z Drozdova, Tekovských Nemiec, okolitých obcí a Zlatých Moraviec. V príjemnom, ale už chladnom horskom prostredí chaty na Veľkom Inovci predseda KST MO Zlaté Moravce Tibor Hučka privítal primátora mesta ZM PaedDr. Dušana Husára a predsedu regionálnej rady KST Nitra – Zlaté Moravce Jána Luptáka. V príhovore sa predseda klubu Tibor Hučka poďakoval primátorovi mesta Dušanovi Husárovi za finančnú pomoc pri vynovení chaty a krátko oboznámil prítomných s jej históriou a súčasnou situáciou nehnuteľnosti k vlastníkovi pozemku. Primátor mesta Dušan Husár poďakoval turistom za starostlivosť o chatu a príkladnú prácu pri jej zveľaďovaní. K turistom sa prihovoril aj predseda regionálnej rady KST Nitra – Zlaté Moravce Ján Lupták, ktorý sa rád stretáva s turistami na Chate Veľkého Inovca a  zúčastňuje sa mnohých podujatí organizovaných KST MO Zlaté Moravce a TOM Čerti Jedľové Kostoľany. Poďakovanie patrilo aj chatárovi Jozefovi Cigáňovi zo Slepčian za dlhoročnú prácu a poskytovanie pohostinnosti milovníkom prírody na túrach Inoveckým pohorím. Pre účastníkov slávnostného stretnutia na chate Veľkého Inovca bola pripravená aj malá výstavka fotografií a dokumentov o histórii a činnosti zlatomoraveckých turistov. V kronike chaty možno nájsť aj odkaz od turistov spred 50-tych rokov, ktorí sa zaslúžili o výstavbu chaty na Veľkom Inovci: „Opatrujte našu chatu s takou láskou, s akou sme ju stavali.“

História

Z histórie je známe, že na pôde dnešnej chaty stála už v roku 1938 drevená útulňa, ktorá bola počas 2. svetovej vojny úplne zničená. Turisti zo Zlatých Moraviec pod vedením vtedajšieho predsedu KSTL Václava Felta a tajomníka Jozefa Mokoša v roku 1946 zorganizovali finančnú zbierku pre výstavbu novej chaty. Na jeseň 28. septembra 1947 sa podarilo nový objekt slávnostne odovzdať do prevádzky za prítomnosti mnohých vzácnych hostí a turistov. Od roku 1992 chatu na Veľkom Inovci spravuje vo svojom vlastníctve KST MO Zlaté Moravce. Pri príležitosti 50. výročia existencie chaty bola v roku 1997 na jej priečelí osadená pamätná tabuľa. 

Veľký Inovec svojou nadmorskou výškou (901 m) nie je výnimočný iba útulnou a pohostinnou chatou, ktorá slúži pre rozvoj turistického ruchu. Dominantu Pohronského Inovca s obľubou navštevuje veľa turistov pre jej krásne výhľady do širokého okolia. Už od chaty sú pekné výhľady na juh. Z vrcholu hory okrem Štiavnických vrchov za dobrého počasia sa možno pokochať peknými výhľadmi na Hronskú pahorkatinu s okolitými obcami, medzi ktorými sa trblieta hladina rieky Hron  a za Dunajom možno uvidieť i Ostrihom. 

K jubilejnému výročiu chaty na Veľkom Inovci nechýbalo turistické pohostenie, o ktoré sa postaral chatár Jozef Cigáň s Rudolfom Bošiakom. Za príjemne strávený deň v krásnej inoveckej prírode patrí vďaka organizátorom slávnostného výstupu na Veľký Inovec.

Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”941″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button