AktualityZM blog

Prezentácia unikátnej zbierky húb Karla Voneša

poradna

 

Opäť prichádza jeseň s krásnym slnečným počasím babieho leta a s ním hubárska sezóna. Z chumáčikov machu vykúkajú orosené hlavičky suchohríbov a v lesných porastoch sa z diaľky belejú klobúky bedlí. 

Pri tejto príležitosti v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre, je od 19. septembra do 3. novembra 2017 sprístupnená výstava modelov húb Karla Voneša. Expozícia výstavy predstavuje vyše 100 druhov húb, ktoré sa vyskytujú v horách Slovenska, ale i v našich najbližších pohoriach Pohronského Inovca a Tribeča.

Zbieranie húb je ušľachtilá a poučná zábava, ktorou si spestrujeme pobyt v prírode a učíme sa ich poznávať a chrániť. Všímame si ich charakteristické znaky, tvar, rôznorodosť  klobúka, sieťovú kresbu, dužinu, ale i farebné zmeny a vôňu. Dôležité je poznať prostredie, v ktorom huba rastie počas ročného obdobia a porovnávať s vyobrazením a podrobným popisom v hubárskej príručke. Z jedlých húb k najzaujímavejším patrí skupina hríbovitých húb, ako sú masliaky, kozáky, suchohríby a najmä hubármi najviac cenené hríby, ľudovo nazývané dubáky. Medzi vystavenými exponátmi nechýba ani zákonom chránená muchotrávka cisárska, ktorá bola kedysi vychýrenou lahôdkou cisárskych stolov. Skupinu jedovatých húb zastupuje hríb satanský, muchotrávka červená, muchotrávka biela,   muchotrávka končistá, muchotrávka tigrovitá, pavučinovec plyšový, kapucňovka okrovohnedastá a najnebezpečnejšia, kráľovná jedovatých húb, muchotrávka hľuznatá (zelená). Jedovaté toxíny v hubách sa nedajú zničiť sušením, varom či mrazením. Pre zaujímavosť, z histórie je známe, že na následky požitia muchotrávky hľuznatej umrel rímsky cisár Claudius a pápež Klement VII. Z nejedlých húb na výstave nájdeme rýdzik kravský, plávku krvavú a podhríb žlčový. Poslednú skupinu tvoria drevokazné huby, ku ktorým patria napríklad podpňovka obyčajná a hliva ustricová. 

Výstava húb je prezentáciou unikátnej zbierky modelov húb, ktorej autorom je PhMr. Karel Voneš z Moravy, významný svetový mykológ. Huby vyrobené z pilín a duvilaxu podľa skutočnej predlohy, ktoré pôsobia veľmi živo a realisticky, do múzea prišiel nainštalovať RNDr. Štefan Bleha z  Nitry. Sú medzi nimi aj modely takých druhov chránených húb, ktoré v súčasnosti patria k ohrozeným druhom a nájsť ich v prírode je už dnes raritou. Podľa slov lektorky múzea pani Viery Tomovej o výstavu húb je veľký záujem. Už o dva dni po otvorení výstavy sme mali návštevníka s plným košíkom húb, aby nám ukázal, aká je tohto roku dobrá hubárska sezóna a overil či sú jedlé.

Organizátorom výstavy je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre. Cieľom výstavy je náučnou formou zoznamovať školskú mládež, začínajúcich hubárov a milovníkov prírody s rôznymi druhmi húb, ktoré rastú v našich lesoch počas celého roka.

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”950″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button