AktualityZM blog

Hrnčiarske výrobky Jána Fialu

poradna

 

Na Slovensku žilo veľa šikovných majstrov, ktorých remeslá sa zachovali dodnes. Výroba keramiky z pálenej hliny patrí k najstaršiemu ľudovému remeslu.

V priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach bola dňa 12. marca 2017 otvorená výstava hrnčiarskych výrobkov Jána Fialu z obce Brehy, okres Žarnovica. Ľudový umelec predstavuje úžitkové predmety, ktoré sa kedysi používali v domácnosti, ako krčahy, misky, pekáče a pod. Autor výstavy priniesol aj ukážku surového hrnčiarskeho výrobku pred jeho vypálením a glazovaním.

Posledný hrnčiar z Brehov

Ťažká hrnčiarska práca znamenala živobytie. Hlinu bolo treba vykopať a pripraviť na spracovanie pre výrobu rôznych úžitkových predmetov. Obec Brehy bola kedysi hrnčiarskou obcou. Starí hrnčiari svoj hlinený riad rozvážali na vozoch po celom Uhorsku až do začiatku 20. storočia. Tomuto remeslu sa v súčasnosti venuje už len posledný hrnčiar Ján Fiala, syn Štefana Fialu. Po otcovi zdedil aj tradičnú hrnčiarsku pec ešte z druhej svetovej vojny.

Hrnce pre rozprávky

Ján Fiala sa už od detstva zaujímal o prácu svojho otca na hrnčiarskom kruhu a pri práci s hlinou obdivoval jeho šikovné ruky. Vyučil sa za stavebného zámočníka a neskôr ho viac zaujímala výroba keramiky a hrnčiarska tvorivá činnosť. V roku 1976 dostal ponuku od pracovníkov z Osvetového ústavu o spoluprácu pri realizácii filmového projektu Pohronie svojou ukážkou práce na hrnčiarskom kruhu. Táto príležitosť mu umožnila naučiť sa vyrábať tradičnú keramiku, o ktorú bol veľký záujem. Bol to začiatok úspechu, pretože prichádzali ďalšie ponuky na spoluprácu pri tvorbe ďalších programov a filmov. 

Princezná Anna

Po prijatí spolupráce na filmovej tvorbe, hrnčiarske výrobky majstra sa stali dobre známe na celom Slovensku. Hrnčiarsky kruh, pec a keramické výrobky z dielne majstra Jána Fialu používala princezná Anna v rozprávke Kráľ Drozdia brada. Keramika z tvorby majstra bola prezentovaná aj vo veľkofilme Jánošík či v historickom filme Sokoliar Tomáš. Odkaz svojho rodinného remesla v súčasnosti odovzdáva mladej generácii na tvorivých dielňach a pri organizovaní rôznych folklórnych podujatí.

Výstava hrnčiarskych výrobkov Jána Fialu v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach potrvá do 27. apríla 2018.

      Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

 

Sleduj náš oficiálny INFO YouTube kanál ↓↓↓

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”976″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button