AktualityPozvánkyŠkoly

Heydrichiáda a Lidice – výstava

poradna

Stredná odborná škola obchodu a služieb Zlaté Moravce – Nitriansky samosprávny kraj v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici si Vás dovoľujú pozvať na dokumentárnu výstavy o Heydrichiáde a Lidiciach – približuje pohnuté osudy lidických detí, ktorá je prístupná od 14. novembra 2018 v priestoroch auly Strednej odbornej školy obchodu a služieb Zlaté Moravce. Lektormi výstavy sú študenti našej školy, ktorí sa pripravovali pod vedením PhDr. Jany Odrobiňákovej z Múzea SNP.

Výstava približuje najtragickejšiu udalosť v novodobej histórii českého národa. Obec Lidice bola vymazaná z mapy sveta ako odplata za atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Na jednej strane obrovská tragédia, na druhej obrovské hrdinstvo Slováka Jozefa Gabčíka a Čecha Jána Kubiša, ktorí boli symbolom vzdoru a túžby českého národa po slobode. Práve atentát na Heydricha bol aktom, ktorý Čechov zaradil medzi víťazov nad fašizmom. Atentát na Heydricha môžeme prirovnať k SNP a jeho dôsledok – vypálenie Lidíc k vypáleniu slovenských dedín Kľak a Ostrý Grúň.

Považujeme za veľmi dôležité, zvlášť v dnešnej dobe, aby súčasná mladá generácia poznala aj túto časť dejín a nikdy nedovolila, aby sa niečo podobné zopakovalo. Ľudia zabúdajú. Nedovoľme zabudnúť na túto tragédiu a poučme sa z histórie. Už pri inštalácii a príprave tejto výstavy nám veľmi pomohli študenti našej školy, ktorí mali možnosť bližšie sa s danými faktami oboznámiť. Sami boli prekvapení a zhrození, čoho všetkého sú ľudia schopní. A práve toto poznanie by sme chceli rozšíriť medzi študentov a žiakov základných a stredných škôl.

Pri tejto príležitosti srdečne pozývam žiakov a ich učiteľov, ale i širokú verejnosť na návštevu výstavy. Pomôžme im spolu nezabudnúť!

Ďakujem Múzeu SNP, pánovi riaditeľovi PhDr. Stanislavovi Mičevovi, PhD., pani Dr. Odrobiňákovej za možnosť sprostredkovať výstavou túto časť dejín širokej verejnosti.

Stredná odborná škola obchodu a služieb 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button