AktualityPozvánky

KLENOTY SPOD SLOVENSKEJ BRÁNY. ĽUDOVÉ ODIEVANIE V KOZÁROVCIACH

poradna

Preneste sa s nami do tradičnej kultúry a života Kozároviec prostredníctvom výstavy „Klenoty spod Slovenskej brány“, ktorá bude otvorená od 12.11.2018 – 15.1.2019 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č.1.

Dávid Hudec prišiel prvýkrát do kontaktu s krojom počas pôsobenia v detskom folklórnom súbore Vretienko. Ľudovej kultúre sa však začal podrobnejšie venovať až popri štúdiu etnografie na UKF v Nitre. Krása Kozárovských krojov mu natoľko učarovala, že ich začal zbierať, opravovať a neskôr i šiť. Množstvo vzácnych kúskov ľudového odevu mu darovali ľudia, ktorí si ich uchovávali po svojich predkoch v truhliciach po celé roky. Do priestorov Mestského múzea vZlatých Moravciach vnesie etnograf Dávid Hudec ducha tradičnej ľudovej kultúry Kozároviec od 12.11.2018 – 15.1.2019 prostredníctvom výstavy Klenoty spod Slovenskej brány, ktorá ponúkne možnosť nahliadnuť na súčasti odevu od archaických typov z polovice 19. storočia, až po súčasný polokroj z 21. storočia. Na obdiv budú vystavené vzácne golierkové oplecká, farbiarske ženské sukne, hodvábne ručníky, ktoré boli výlučne odevnou súčiastkou vydatých žien. Za pozornosť bude určite stáť ijedinečný svadobný kroj a svadobná parta z roku 1906. Z mužského ľudového odevu budú zastúpené plátené gate, košele, rajtky a vyšívané náprsenky tzv. grágle. Výstavu bude dopĺňať ukážka stola stkaným obrusom, za ktorým sa schádzala rodina a posteľ s tkanými duchnami a vankúšmi, ktoré boli súčasťou tradičnej dedinskej izby.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button