AktualityŠkoly

Brigáda na hrade Hrušov

poradna

V sobotu, 18. januára sa šiesti študenti Strednej odbornej školy polytechnickej v Zlatých Moravciach, Ul. SNP 2: Adriána Koprdová, Tomáš Ostatný, Patrik Gahér,  Matúš Mihalík, Jakub Hlavačka a Samuel Klučiarv sprievode svojho učiteľa Mgr. Dušana Turčana zúčastnili brigády na zrúcaninách hradu Hrušov.

Brigádu sme vykonali ako súčasť aktivít, ktoré v rámci medzinárodného projektu ERASMUS+ „Einer für alle, alle für Einen“ – „Jeden za všetkých, všetci za jedného“ realizuje naša škola spolu s ďalšími piatimi európskymi krajinami a ktorej partnerom je v našom regióne aj OZ Leustach, ktoré sa už 15 rokov stará o obnovu Hrušova.

Na hrad sme sa vybrali hneď ráno a po krátkej ceste sme sa ocitli rovno pod hradom, kde nás už privítal PhDr. Jozef Blaho, výkonný riaditeľ OZ LEUSTACH, ktoré sa v našom projekte stalo naším partnerom.

 

Pán Blaho nám v úvode našej návštevy na hrade prezentoval aktuálny stav rekonštrukčných prác, pričom nám veľmi pútavou formou porozprával aj o histórii hradu a spomenul aj niekoľko „pikošiek“, ktorými ešte viac umocnil náš záujem o históriu hradu a chuť pomôcť.

 

Úvodná hodinka venovaná prehliadke hradu s výkladom ubehla veľmi rýchlo a my sme po nej konečne mohli priložiť ruku k dielu, ktorým rekonštrukcia tejto historickej dominanty nášho regiónu skutočne je.

 

Počas rekonštrukcie je veľmi dôležité, aby napadaný sneh nezostával na nádvoriach hradu a jeho múroch, pretože po rozpustení spôsobuje eróziu hradných múrov a dochovaných klenieb. Našou úlohou bolo pomôcť pri odstraňovaní napadaného snehu a odstraňovaní nebezpečného ľadu, ktorý ohrozuje bezpečnosť návštevníkov hradu. Práca nám išla na čerstvom vzduchu veľmi dobre a zhruba po hodinke práce  sme sa mohli spokojne  prejsť po očistených a znova bezpečných priestoroch nádvoria horného hradu.

 

 

 

Na záver sme si ešte samozrejme urobili spoločnú fotografiu a dohodli sa, že naša spolupráca bude pokračovať a naši žiaci a učitelia pomôžu združeniu LEUSTACH nielen ďalšími brigádami na hrade, ale aj vytváraním propagačných materiálov roll-upov a bannerov.

 

 

Na záver chceme poďakovať PhDr. Jozef Blahovi z OZ LEUSTACH za milé prijatie, pútavú prehliadku hradu a malé občerstvenie. Zúčastneným žiakom za to, že aj keď bola sobota, priložili ruku k dielu. Rodičovi našej žiačky p. Ing. Ivanovi Koprdovi za pomoc s dopravou. Vedeniu SOŠ polytechnickej Ul.SNP 2 za to, že takéto akcie dlhodobo podporuje a samozrejme Mgr. Zuzane Čižmárikovej a Mgr. Dušanovi Turčanovi za prípravu a realizáciu tohto zaujímavého projektu.

 

Mgr. Dušan Turčan, SOŠ polytechnická Zlaté Moravce Ul. SNP 2

foto: Mgr. Dušan Turčan


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button