AktualityHistóriaVideo

Zlatomoravecká kalvária sa stala kultúrnou pamiatkou

poradna

Pamiatkový útad SR v Bratislave sa zaoberal návrhom občanov mesta o pamiatkovú ochranu tohoto Pietneho miesta a rozhodol že Zlatomoravecká kalvária spĺňa podmienky na vyhlásenie za NKP  a jej vyhlásenie bude uverejnené vo vestníku vlády SR ako aj zapísanie do pamiatkového fondu SR. 

Kaplnka sv. Anny na kalvárii má už 137 rokov.

Toto jubileum tejto malej sakrálnej stavby sme prešli akosi bez toho že by sme si ju pripomenuli. Pre naších predkov bolo postavenie kaplnky veľmi významnou udalosťou, ako aj vybudovanie celej kalvárie. Zlatomoravecká kalvária sa nachádza v lokalite nazývanej Háj a má rozlohu 27756 m².  Podľa dávnej tradície už počas tatárskeho pustošenia v roku 1241-1242 si tu ľudia zachraňovali  v roklinách  holé životy. 
Po skončení útrap, ktoré trápili vtedajších obyvateľov nášho mesta, ako požiare a cholera ľudia chodili na kalváriu ďakovať za záchranu. V tej dobe už tu stála kaplnka sv. Anny postavená v roku 1882. Vroku 1910 teda pred 109 rokmi bola dobudovaná súčasná kalvária so štrnástimi  zastaveniami. Kaplnky boli vybudované v klasicistickom slohu a v každej kaplnke je umiestená krížová cesta – drevorezba od významného banskoštiavnického sochára a rezbára  Jozefa Krause.  Kalvária bez poškodenia prežila I a aj II svetovú vojnu a za vyše  80 rokov sa nik obrazov ani nedotkol  a tie zostali bez poškodenia na svojom mieste. V roku 1990 začali kaplnky vykrádať a vandali poškodili tri drevorezby.
  Na  najvyššom mieste kalvárie sú umiestené tri štvormetrové kríže s korpusmi Ježiša Krista  dvoch lotrov. Kalvária v roku 2002 bola kompletne zrekonštruovaná a dodnes sa na kalvárii koná púť na sviatok sv Anny. 
  
  My Zlatomoravčania  môžeme byť právon hrdí že naši predkovia nám zanechali takéto  vzácne umelecké diela a stavby. Pamiatkový úrad SR zapisuje tento rok kalváriu, ako celok za Národnú kultúrnu pamiatku.

M. Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button