AktualityŠkoly

Deň vody na ZŠ Robotnícka

poradna

Voda pre všetkých alebo „Ako kvapka Klárka putovala po Zemi…“

Voda…element, s ktorým sme spojení od počiatku, či už sveta alebo vlastného života. Sme s ňou prepojení každý deň, ale otázkou zostáva…Majú vodu všetci ľudia na Zemi? Na túto a mnohé ďalšie otázky sme si zodpovedali 22. marca pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sa oslavuje už 26 rokov. Aktuálnosť a význam Svetového dňa vody je daná aj skutočnosťou, že na svete viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom pitnej vody, nemá prístup k vode. Svetové organizácie sa neustále venujú problémom spojeným s vodou zameraným na čistou a ochranu vôd a šetrením vodných zdrojov.  

Okrem toho sa každý rok zvýrazňuje špecifická téma vody. Témou a mottom Svetového dňa vody 2019 je “Leaving no one behind” – „Nenechať nikoho bokom“ alebo „Water for all“ vychádzajúc z Agendy 2030, ktorá dáva svetu prísľub do roku 2030 zabezpečiť „vodu pre všetkých“ v rámci stratégie trvalo udržateľného rozvoja. A práve toto bolo aj mottom nášho Dňa vody, ktorý sme pripravili pre žiakov. Informovala ich o tom aj nástenka vo vestibule a plagát, ktorý dostala každá trieda. V piatok 22. marca sme sa tak ocitli v jedálni našej školy v „modrej farbe“.

Žiakom 1. stupňa sme tému vody priblížili prezentáciou a pútavým príbehom o kvapke Klárke, ktorá putovala po Zemi. Deti so zatajeným dychom sledovali príbeh kvapky vody, aby ho potom spolu s pani učiteľkami stvárnili na svojich projektoch. Tvorivosť a fantázia sa objavili na modrých výkresoch plných kvapiek, rybičiek… a presvedčili nás o tom, že príbeh kvapky Klárky sa im naozaj páčil. Hravou formou sme tak deťom zdôraznili potrebu každej kvapky vody na Zemi. Pre žiakov 2. stupňa sme pripravili prezentáciu, ktorá zodpovedala svojim obsahom ich veku a odbornejšie sa venovala problematike vody. Emotívne podfarbené fotografie s témou vody a ľudí zaujali žiakov všetkých ročníkov a diskusia po skončení prezentácie bola toho dôkazom. Po prezentácii nasledoval úžasný dokument z cyklu „Planéta Zem zhora – Chrániť vodu znamená chrániť život“. Dokument, odohrávajúci sa v rôznych častiach Zeme a zdôrazňujúci potrebu ochrany a šetrenia vody, zapôsobil na žiakov a pevne verím, že ich donútil hlbšie sa zamyslieť nad problémom vody. Pretože voda tu musí byť pre všetkých.

PaedDr. Hana Verešpejová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button