AktualityŠkoly

Študenti a učitelia SOŠ polytechnickej navštívili rakusky Tulln

poradna

V rámci projektu ERASMUS+ KA2 “Einer für Alle, Alle für Einen – Jeden za všetkých, všetci za jedného sa v dňoch 6.5. až 10.5. 2019 konala po stretnutiach v Bulharsku a u nás na Slovensku v poradí už 3. žiacka plánovaná aktivita v rakúskom Tullne.

Aktivity sa zúčastnili Filip Šóoky, Samuel Klučiar, Matúš Mihalík študenti tretieho ročníka odboru Technické lýceumPatrik Gahér – študent prvého ročníka nadstavbového štúdia odboru stolárJakub Hlavačka – študent tretieho ročníka odboru Elektrotechnika. Ako organizujúci a zároveň sprevádzajúci učitelia sa stretnutia zúčastnili dvaja učitelia školy a zároveň predkladatelia a realizátori projektu: Mgr. Zuzana Čižmáriková a Mgr. Dušan Turčan. Prinášame Vám reportáž z tohoto podujatia.

Naša aktivita C4 v Erasmus+  sa oficiálne nazýva „krátkodobá výmena skupiny žiakov“ a začali sme ju v pondelok 6. mája, keď sme  o 10,00 hod. odcestovali mikrobusom od budovy školy v Zlatých Moravciach cez Nitru, Bratislavu a Viedeň do miesta nášho pobytu, dolno-rakúskeho Tullnu. Hlavne študenti boli v očakávaní, čo všetko v Tullne zažijeme. Tulln sa nachádza len zopár kilometrov proti prúdu Dunaja od Viedne a tak cesta po diaľnici ubiehala veľmi rýchlo a my sme si mohli dopriať niekoľko prestávok. Na miesto stretnutia, ktorým bol areál školy „Landwirtschaftliche Fachschule Tulln“ sme dorazili krátko po 16. hodine. Tu nás už čakala rakúska koordinátorka projektu Ricarda Öllerer spolu so svojimi študentami a ich rodičmi. Po vzájomnom zvítaní sa naši študenti spolu so svojimi kamarátmi pobrali do svojich hostiteľských rodín, v ktoré sa o nich počas mobility starali. Večer sa konala spoločná večera všetkých zúčastnených učiteľov z Rakúska, Bulharska, Rumunska, Talianska, Grécka a Slovenska. Študenti trávili večer v hostiteľských rodinách.

V utorok sme sa všetci o 8:30 hod stretli v škole a mohol sa začať oficiálny program mobility. Ten odštartoval privítaním riaditeľom školy p. Dipl.(HLFL)Ing. Josef Meislom, po ňom nasledovala prehliadka, pri ktorej sme v malých skupinkách spoznali všetky zaujímavé priestory tejto poľnohospodárskej školy.

[singlepic id=19297 w= h= float=center]

Po prehliadke sme pokračovali už tradičným vzájomným zoznamovaním sa  formou hry, neskôr sme už všetci spoločne začali pracovať na projektových úlohách. O 12:30 hod. bola práca prerušená a všetci sme sa odobrali do školskej jedálne, kde sme mali výborný obed. Zatiaľ čo učitelia po obede vybavili oficiality s administráciou projektu, všetci študenti absolvovali pod dohľadom rakúskych učiteľov “mini-kurz” jazdy na veľkých poľnohospodárskych traktoroch. Určite zaujímavá skúsenosť. O 16:30 hod. bol koniec vyučovania a všetci študenti sa odobrali do hostiteľských rodín, kde opäť, spoliehajúc sa iba na svoje jazykové znalosti strávili celý večer.

V stredu, 8.mája sme sa stretli ráno o 9:00 hod. na železničnej stanici v Tullne, odkiaľ sme spoločne odcestovali  vlakom do Sitzenberg-Reidlingu. V tejto malebnej, čistej a pokojnej dedinke doslova ako z rozprávky, v ktorej by isto rád žil nejeden našinec, sa konalo hneď niekoľko ďalších našich projektových aktivít: výsadba záhonu kvetov neďaleko miestneho rybníka, spoločný obed a stretnutie so starostom, ukážka techniky dobrovoľných hasičov a posledným cieľom tohoto dňa bol rodinný podnik Heurigen,  kde sme večerali typickú rakúsku studenú zabíjačkovú večeru a zároveň sme obdivovali a niektorí si dokonca aj vyskúšali  dolno-rakúske tance. Po dlhom, namáhavom, ale zaujímavom  dni sme sa vrátili autobusom späť do Tullnu do našich hostiteľských rodín.

Vo štvrtok, 9. mája náš program gradoval a nezabránila tomu ani nepriazeň počasia, ktorá v dopoludňajších hodinách prinútila našich hostiteľov čiastočne pozmeniť náš program. Zvládli to bravúrne a plavba loďou z Kremsu do Melku čarokrásnym dunajským údolím svetoznámeho Wachau bola jedinečným zážitkom. Poobedňajší program len umocnil vysokú úroveň organizácie a hlavne programového obsahu mobility. Na zámku Graffenegg sa naša ERASMUS skupina pripojila k podujatiu na oslavu “Dňa Európy”. Tu si naši študenti najskôr vyskúšali prácu v “workshope”  venovanom pádu železnej opony, neskôr si so sprievodcom prezreli areál tohoto krásneho zámku obkoleseného nádherným parkom. Nasledovalo osobné stretnutie a spoločné fotografovanie projektového tímu s rakúskym prezidentom Alexandrom van der Bellen, rakúskym ex-premiérom Wolfgangom Shusselom, a hejtmankou Dolného-Rakúska Johannou Mikl-Leitner. Túto česť sme si naozaj všetci užili. Vyvrcholením programu bola účasť na konferencii o zjednotenej Európe. Medzi pozvanými nechýbali okrem najvyšších rakúskych predstaviteľov aj hostia zo Slovenska: M. Vášaryová – bývalá veľvyslankyňa ČSFR v Rakúsku, či predsedovia bratislavského a trnavského samosprávneho kraja, podujatia sa zúčastnil aj známy česko-rakúsky šľachtic a politik Karel Schwarzenberg a mnohí iní. Po skončení podujatia sa konala recepcia, ktorej úroveň nezostala nič dlžná pozvaným hosťom. Toto bol pre študentov, ale aj nás učiteľov naozaj jedinečný spoločenský (a na recepcii aj kulinársky) zážitok

Piatok 10. mája sa náš program prehupol do posledného dňa a vyplnila ho spoločná návšteva Viedne. Aj keď mnohí z nás už Viedeň viackrát navštívili, predsa-len mala táto návšteva pre všetkých jedinečnú atmosféru a to v podobe spôsobu dopravy vlakom a S-bahnom, ale hlavne spoločného objavovania kultúrno-historických dominánt rakúskej metropoly v  pracovných skupinách študentov a učiteľov. Navštívili sme postupne:Schönbrunn, Hoffburg, Rathaus, Stefansdom, či Karlsplatz a mnohé iné zákutia tohoto mesta valčíkov a sacherovej torty. Aj napriek rozdeleniu nášho tímu do viacerých skupín sme sa nakoniec všetci šťastne stretli na dohodnutom mieste a určenom čase a spolu sme sa potom vrátili do Tullnu. Tu sa náš program naplnil a my sme už iba poďakovali našim hostiteľom a tímovým partnerom za kvalitný program a bezchybnú organizáciuprojektového stretnutia. Po tom, čo sme sa s našimi priateľmi rozlúčili, nasledovala cesta naspäť na Slovensko. Tá už ubehla naozaj rýchlo a domov sme sa plní neopakovateľných zážitkov vrátili tesne pred polnocou tak, ako sme si to naplánovali.

Aj táto mobilita v projekte ERASMUS+  potvrdila, že Stredná odborná škola polytechnická v Zlatých Moravciach Ul. SNP2 je v rámci stredných škôl v meste Zlaté Moravce dlhodobým lídrom v medzinárodnej a projektovej spolupráci, keď v súčasti má okrem tohto projektu živé ďaľšie  dva projekty s 10 partnerskými školami z celej Európy. 

Tak teda na záver: „ADE Österreich, nächstes Mal treffen wir uns in Greichenland!“

autor článku a fotografií:
Mgr. Dušan Turčan, SOŠ polytechnická Ul. SNP2 Zlaté Moravce

[ngg src=”galleries” ids=”1037″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button