AktualityŠkoly

Študenti SOŠ polytechnickej na mobilite v Grécku

poradna

Na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach tak, ako je to už dlhoročnou tradíciou, pripravili aktívni pedagógovia pre svojich študentov ďalší atraktívny študijný pobyt.


Tentoraz cesta smerovala na juh Európy, do mesta Larissa, ktoré je na severe Grécka hlavným strediskom  kraja Tesália. Mobility sa zúčastnilo 5 študentov školy: 
Adriána Koprdová – študentka štvrtého ročníka odboru GRAFIK DIGITÁLNYCH MÉDIÍ, Tomáš Ostatný- študent štvrtého ročníka odboru MECHANIK ELEKTROTECHNIK  a traja študenti tretieho ročníka odboru TECHNICKÉ LÝCEUM: Mário Kača, Dávid Erdödy a Lukáš Brenkus. Študentov sprevádzali traja pedagógovia školy: Ing Ján Solčiansky, riaditeľ školy a dvaja dlhoroční organizátori projektov na škole: Mgr. Dušan Turčan a Mgr. Zuzana Čižmáriková, ktorá je zároveň koordinátorkou tohoto ERASMUS+ projektu pod názvom: „Einer für alle, alle für einen“ – “Jeden za všetkých, všetci za jedného”. Naša mobilita trvala 7 dní, počas ktorých sme absolvovali naozaj pestrý program.

Mobilita sa začala 5.októbra v skorých ranných hodinách v Zlatých Moravciach, odkiaľ sme autom odcestovali na letisko do Budapešti. Tu sme sa stretli s rumunskou skupinou, ktorá zhodou okolností letela tým istým lietadlom ako tá naša. Let do mesta Thessaloniki ponad Maďarsko, Srbsko, a Severné Macedónsko bol pokojný a po vystúpení na plochu letiska sme si mohli užívať príjemnú – skoro letnú teplotu vzduchu.

Urobili sme si niekoľko obligátnych záberov a keďže do stretnutia s našimi hostiteľmi sme mali ešte dostatok voľného času, využili sme ho na spoznávanie mesta a jeho okolia. Samozrejme našich študentov veľmi lákalo vidieť a vyskúšať teplotu Egejského mora. 🙂  Do mesta Larissa sme cestovali gréckym vlakom, to už sme mali za sebou stretnutie s rakúskou a rumunskou skupinou na vlakovej stanici v Solúne, takže nám cesta popod bájnou horou Olymp ubehla oveľa veselšie. Na slnkom zaliatej a sviežou zeleňou obklopenej stanici v Larisse nás čakali naši hostitelia – kolegovia učitelia a študentov ich grécki kamaráti s rodičmi. Program pobytu sa teda mohol začať.

Prvý pracovný deň v pondelok sme sa všetci stretli na “4. Larisskom lýceu”  – tak by sa dal preložiť oficiálny názov hostiteľskej školy. Po privítaní p. riaditeľkou sme absolvovali prehliadku školy a úvodné aktivity kde prebehlo vzájomné zoznamovanie všetkých zúčastnených spolu 15 učiteľov a približne 40 študentov. V poobedňajších hodinách sme absolvovali pešiu prehliadku centra mesta. Na prvý pohľad sa Larissa javí ako veľmi príjemné „mestečko“ (má však 200 tisíc obyvateľov). Ulice sú lemované obchodíkmi a atmosféru dotvárajú všadeprítomné stromy. Námestie je plné rozličných kaviarničiek, ktoré navečer praskajú vo švíkoch. V Larisse to prosto žije! 🙂

Program druhého pracovného dňa pobytu v utorok začal návštevou “Diachronického múzea v Larisse” – tu sa naši študenti mohli presvedčiť o chronológii bohatej histórie kraja Tesália od ranného dávnoveku až po súčasnosť. Zároveň si tu študenti v pripravenom wokshope vzskúšali prácu s hlinou pri vytváraní ozdobnej keramiky. V poobedňajších hodinách sme všetci v rámci ERASMUS+ dní vysádzali stromy v novo-vznikajúcom parku na okraji Larissy.  Pri tejto výsadbe nás prišiel pozdraviť aj p. primátor Apostolos KalogiannisPočas neformálneho rozhovoru s ním sme sa zhodli na tom, že takéto aktivity prospievajú nielen zúčastneným študentom a učiteľom, ale prospievajú aj k zvyšovaniu globálneho povedomia zjednotenej Európy. Po výsadbe stromov nás čakal ďalší zaujímavý moment nášho programu, ktorým bola návšteva interaktívnej expozície vynálezov starovekého Grécka. Videli sme tu objavy mnohých učencov, ktorým bolo staré Grécko kolískou. Vedci Aristoteles Archimedes a Pytagoras položili základy modernej matematiky a vedy. Platón a Sokrates boli významní filozofi. Najuznávanejšími lekármi zasa Hippokrates a Asklepios.

Tretí deň pobytu bol venovaný návšteve svetoznámeho a vskutku jedinečného miesta, ktorým je mestečko Kalambaka. Práve nad ňou sa rozprestiera rozprávkový svet kláštorov postavených na vrcholkoch skál – Meteora.Tá je podobne ako napríklad náš Vlkolinec zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Neopakovateľná atmosféra interiérov a exteriérov kláštora Sv. Štefana a kláštora “Veľký Metheoron”, ktoré sme navštívili a následné dychberúce výhľady zo skalných výšav na okolitú krajinu budú pre všetkých z nás zážitkom na celý život. Program  tretieho dňa vyvrcholil večer, keď sa konal večierok, na ktorom každá krajina predstavila svoje folklórne tance a konala sa aj výstava krojov. Naši študenti sa samozrejme prezentovali tiež. 🙂

Štvrtok 10. októbra sme sa všetci presunuli do prímorského mestečka Platamonas. Nad ním sme najskôr navštívili Palaios Panteleimonas, starodávnu dedinku s čarovnou atmosférou vysoko v horách na úpätí bájnej hory Olymp. Na nej žili podľa gréckej mytológie veľkí bohovia. Žil tu najvyšší boh Zeus, jeho manželka Héra, bohyňa lásky Afrodita a Poseidon, boh mora. V dedinke sme obdivovali jedinečnú, doslova čarovnú atmosféru úzkych malebných uličiek, ktorými je prepletená. V poobedňajších hodinách sme sa presunuli do centra Platamonasu, kde sme sa všetci ubytovali a naši študenti si mohli vychutnať aspoň na pár hodín aj atmosféru prímorského letoviska a ešte stále pomerne teplú vodu Egejského mora. Večer sme spolu všetci večerali v typickej rybárskej taverne v prístave a na pláži potom všetci vypustili lampióny šťastia. Takto sme ukončili predposledný deň programu mobility.

Piatok 11.10. bol posledným dňom programu. Plní zážitkov sme sa vyájomne rozlúčili a postupne sa všetky skupiny vybrali na cestu domov. Keďže náš let zo Solúna do Bratislavy bol naplánovaný až večer, zvyšný čas do odletu sme využili prechádzkou a nákupom drobností pre našich blízkych v uliciach Platamonasu. Do Zlatých Moraviec sme sa vrátili po pokojnom lete a ceste z bratislavského letiska vo večerných hodinách plní zážitkov a hlavne s odhodlaním pokračovať v podobnej projektovej práci aj naďalej, pretože z  reakcií zúčastnených študentov vieme, že sú pre nich prospešné nielen jazykovo, ale aj osobnostne a ľudsky. Pre mnohých sú zároveň jedinečnou príležitosťou vyskúšať si let lietadlom, dotknúť sa mora, alebo hoc-iba príležitosťou osobne navštíviť ďaleké mesto Solún, z ktorého pochádzajú učenci, ktorí v staroveku u Slovanov položili prostredníctvom slova a písma základy poznania a poznávania sveta. Pri takýchto mobilitách takto presne platí známy výrok: “Nie každá učebňa musí mať nevyhnutne štyri steny.”

Autor článku a foto: Mgr. Dušan Turčan

[ngg src=”galleries” ids=”1061″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button