AktualityZM blog

Babie leto s kačicou mandarínskou na Zlatňanke

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím a píšem…

Na zlatomoraveckom potoku v kŕdli kačíc divých opäť možno pozorovať krásu kačice mandarínskej. Odkiaľ priletel tento vzácny druh vodného vtáctva do rušnej oblasti mesta nie je jasné.

Najkrajšia kačica na svete 

Domovom najkrajšie sfarbenej kačice na zemi známej ako čínska kačica (Aix galericulata) je východná Ázia, odkiaľ bola v 18. storočí privezená do Európy ako okrasný vták. Na Slovensku ju nájdeme v zoologických záhradách, u chovateľov okrasného vtáctva a  ojedinele vo voľnej prírode. V Zlatých Moravciach bola prvý krát pozorovaná v kŕdli kačíc divých na Hostianskom potoku nazývaný Zlatňanka začiatkom zimy v roku 2013, kedy uletela z chovu pána Haláka s dvoma kačicami do voľnej prírody. 

Symbol vernosti a lásky 

V starovekej Číne sú kačice mandarínske symbolom vernosti a lásky. Vždy musia žiť v páre. Jedna bez druhej nedokáže existovať. Kačica mandarínska tohto roku priletela na Zlatňanku koncom leta so svojim životným partnerom. Milovníkom prírody poskytla neopakovateľný zážitok z káčerovho sfarbovania peria, kedy je v svadobnom šate od októbra do mája.

Kačica je vzrastom menšia ako kačica divá a skromne sfarbená do olivovohneda s belavým prúžkom na hlave. Káčer má perie zlatej farby, pár jasne žltých krídelných kroviek, hnedočervené letky na krídlach a pestro sfarbenú hlavu so zeleným chocholom. Z hľadiska populácie, kačice mandarínske sa nemôže krížiť s inými druhmi kačíc. Vo voľnej prírode hniezdi v dutinách stromov pri vodných tokoch. Pári sa v mesiaci apríl a po 30 dňoch sa z 6 -15 vajec liahnu mláďatá. Živí sa prevažne rastlinnou potravou. Tento druh vtáctva prežíva zimné obdobie bez problémov. 

Zážitok pre deti

Zlatňanka svojim krásnym nábrežím láka na vychádzky najmä rodičov s deťmi, kde sa zdržuje veľké množstvo kačíc divých. Deťom poskytuje nezabudnuteľný zážitok pri ich prikrmovaní a rozvíja kladný vzťah k živej prírode. Nedotknutá príroda v okrajových častiach Zlatňanky so svojimi tichými zákutiami poskytuje vodným vtákom vhodné podmienky na hniezdenie a prijemné životné prostredie. 

Anton Kaiser 

[ngg src=”galleries” ids=”1068″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button