AktualityPrílepyŠkoly

Bohatý december v MŠ Prílepy

poradna

Ako to už býva zvykom, na konci roka sa bilancuje. Ja by som chcela tiež zhrnúť, ale len veľmi bohatý  mesiac December a oboznámiť verejnosť, že i keď sme malá jednotriedna škôlka, ktorú navštevujú deti vo veku od 2,5 až do 7 rokov, sme jedna veľká rodina.

Hravou formou výchovy sa snažíme deťom zabezpečiť rôzne akcie, podujatia, aktivity a pod. A preto čítajte, čo všetko deti z našej materskej školy prežili. 

Začalo sa to príchodom divadielka Slniečko, ktoré nám prostredníctvom marionetových bábok zahralo rozprávku „ Vianočný príbeh“ bolo to o dvoch huncútoch, ktorí si nevážili darčeky, ktoré dostali pod stromček. Tento príbeh nám ale krásne navodil čas vianočný a tak ako to už býva zvykom, aj k nám prišiel 6.12. „Mikuláš“. Deti ho túžobne očakávali a s radosťou mu predviedli to čo sa naučili. Mikuláš si pozorne vypočul všetky básne, piesne a deti po krátkom rozhovore o poslúchaní obdaril balíčkom prekvapení. 

Keďže ku Vianociam neodmysliteľne patrí aj pečenie medovníkov a trúbeliek, či oplátok“, prijali moje pozvanie manželia Pintéroví a prakticky deťom ukázali, ako sa pečú trúbalky, oplátky a perníky. Ujo Paľko si priniesol stroj na pečenie oplátok, teta Katka si zase pripravila cesto na výborné medovníčky. Bolo, že to údivu a radosti vidieť a môcť si vyskúšať, ako to všetko vzniká. Každý si vyskúšal dá sa povedať všetko. Najviac však deti ocenili záver, keď mohli vlastnoručne vyrobené oplátky a trubalky aj zjesť. 

Ďalšou super akciou boli „ tvorivé dielne“, kde prišli rodičia do škôlky a spoločne s deťmi vyrábali rôzne dekorácie na vianočnú burzu. Veru trieda praskala vo švíkoch, keď sa tu stretlo vyše 40 rodičov s deťmi, ale všetko dobre dopadlo a deti mali radosť zo spoločnej práce so svojimi rodičmi, pretože to často nezažívajú. Hotové výrobky boli výsledkom kreativity a fantázie. Výsledok prác bol potom vystavený na burze, kde si rodičia mohli čo-to kúpiť a odniesť na pamiatku domov.

Keďže sme mali v MŠ aj adventný kalendár, v ktorom sa nenachádzali len sladkosti, ale aj bolo treba splniť nejakú tú úlohu, medzi inými bola napríklad vyrobiť pozdrav kamarátovi, vyčistiť topánočky a dať do okna, pomôcť mamičke, upratať si doma detskú izbu a bola tam aj úloha ozdobiť v škôlke vianočný stromček. Táto úloha bola pre deti zaujímavá tým, že doma stromček len malo-kto zdobí. Už od rána, ako prichádzali do triedy, tvorili, lepili, strihali a použili ozdoby, ktoré vyhotovili spolu s rodičmi a postupne vyzdobili ten NÁŠ vianočný stromček.

No poslednou akciou v tomto roku bola „Vianočná besiedka“, na ktorú sme s deťmi pripravili pásmo básní, piesní, scénku a tiež nechýbali ani tance vločiek. V tento deň si deti našli pod stromčekom nové hračky, pozvali na besiedku rodičov, priateľov a starých rodičov, ktorým predviedli program a v tejto vianočnej atmosfére sa občerstvili, rodičia podebatovali, povyberali si dekorácie a tak finančne prispeli, aby sme aj naďalej mohli pre deti pripravovať pútavé a zaujímavé akcie. Pri kávičke a vianočných koláčikoch si rodičia podebatovali a  s dobrým vedomím a detskými srdiečkami plných radostí sme sa rozišli do svojich domovov, kde už deti prežívali tie ozajstné Vianoce v kruhu svojich najbližších.

Za všetko , čo sme s deťmi mohli tento mesiac prežiť, patrí poďakovanie všetkým rodičom, ktorí sa akoukoľvek maličkosťou , či už finančnou, alebo materiálnou  podporou podieľali  na všetkých akciách.  Poďakovanie v mene detí patrí aj manželom Pinterovím a všetkým nám: pani učiteľke Mgr. Simone Arpášovej a Zuzane Šalingovej, riaditeľke MŠ.

Na záver len toľko: v novom roku všetkým čitateľom INFO ZM želám zo srdca:

LÁSKU, VIERU, NADEJ A MIER.

Zuzana Šalingova           

[ngg src=”galleries” ids=”1084″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button