AktualitySamosprávaZM blog

Ako ďalej s parkovaním v Zlatých Moravciach?

poradna
Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Vo voľnom čase sa rád túlam po horách, ktoré ma inšpirujú k písaniu. Povolaním som právnik v Advokátskej kancelárii Cimmermann, s.r.o. a poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku v Zlatých Moravciach. http://www.cimmermann.com/

Zatiaľ čo sa v Zlatých Moravciach začína rozmýšľať ako regulovať parkovanie, všetky iné porovnateľné mestá to už majú dávno za sebou.  

Akákoľvek myšlienka regulácie parkovania bola u nás tabu, ale v posledných rokoch sa ukazuje, že mesto sa jednoducho nedokáže vysporiadať s neustálym prírastkom áut. 

Vidíme to všetci. 

Chodníky a verejné priestranstvá sa menia na parkoviská. Stred mesta je v čase dopravnej špičky prakticky neprejazdný a k tomu ešte treba prirátať exhaláty, hluk, prach. Všetky tieto faktory ovplyvňujú naše zdravie viac, ako by sme si možno mysleli. 

Ako obyvateľ tohto mesta si uvedomujem, že táto téma je pre väčšinu z nás veľmi emotívna, pretože sme si zvykli na pohodlie za volantom. Ako poslanec ale nemám inú možnosť a musím sa venovať aj nepríjemným témam komunálnej politiky. Hlavne z dôvodu, že dopyt po parkovacích miestach bude stále rásť, a tým sa problém len prehĺbi.

Na poslednom mestskom zastupiteľstve som z uvedeného dôvodu spolu so svojimi kolegami poslancami  (M. Holub, E. Borčin, K. Ivanovicová, S. Ivanovič)  navrhol uznesenie, ktoré má otvoriť diskusiu o regulácii parkovania v meste Zlaté Moravce. 

uznesenie
Uznesenie z 10. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v ZM konaného dňa 30. 01. 2020

Aby som priblížil náš úmysel, navrhnutou reguláciou parkovania nie je naplnenie obecnej pokladnice. Jeho cieľom je stanoviť elementárne pravidlá pre parkovanie a neoprávnené zaberanie verejného priestranstva, pomôcť obyvateľom mesta, vylúčiť z centra dlhodobé státie, ale aj motivovať ľudí k tomu, aby nechali auto doma a išli radšej pešo.  

Regulácia nie je našim cieľom, ale iba prostriedkom aby došlo k zníženiu počtu áut. Časť vodičov preparkuje do dvorov rodinných domov a garáží. Zároveň nastane vyššia fluktuácia na parkovacích miestach, a to najmä v strede mesta, kde ľudia prestanú parkovať na dlhé hodiny až celodenne. Návštevníci úradov nebudú musieť jazdiť po okolí a hľadať miesto na parkovanie dlhšie, než trvá samotné vybavenie ich veci. 

Áno, určite sa nájdu ľudia, ktorých sa prípadná regulácia parkovanie v meste Zlaté Moravce dotkne viac, ako iných. Výsledok však bude v prospech všetkých občanov nášho mesta a aj motoristov z okolia, ktorí používanie auta skutočne potrebujú.

Regulácia parkovania však podľa môjho názoru nebude stačiť, najmä z priestorových dôvodov. V záujme udržania mobility mesta bude potrebné riešiť parkovací problém komplexne. To znamená, že čoskoro budeme musieť v meste uprednostňovať iné dopravné prostriedky, bicykle a pešiu chôdzu.

Parkovanie v Zlatých Moravciach
Parkovanie v Zlatých Moravciach

 

ANKETA:



obed

Súvisiace články

Komentár

  1. Dobrý deň. Nie som obyvateľkou mesta. Narodila som sa tu a žije tu moja mama. Preto si dovolím komentár k Vášmu článku.
    Parkovanie v meste je potrebné riešiť celoplošne, nie len parkovanie v centre mesta. Modelový príklad funkčného parkovacieho systému ma Prievidza v ktorej žijem. Skúste sa inšpirovať.
    V meste Zlaté Moravce Vám dávam do pozornosti ulicu Inoveckú. V auguste roku 2019 som podala žiadosť obyvateľov tejto ulice na odbor dopravy Vášho mestského úradu, aj s možnými riešeniami problému parkovania. Prosím prečítajte si ju aj s odpoveďou od pána Husára a prejdite sa po tejto ulici osobne. Musíte vidieť na vlastné oči , ako tu ľudia už takmer 50 rokov žijú.
    Prajem príjemný deň, Ing Zuzana Deáková Ivanovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button