AktualityPozvánky

DEŇ MEDU

poradna

Do tajov získavania medu, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami vás zavedie včelár Ing. Jaroslav Zhorela 2.3.2020 od 8.00 – 12.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

 Med je jedným z prvých sladidiel, ktoré človek spoznal a začal využívať vo svojej strave. Neskôr spozoroval aj jeho blahodarné pôsobenie na svoj organizmus. Pre jeho antibakteriálne a protizápalové účinky mnohí po ňom siahajú najmä v zimnom období. Má však všestranné využitie nielen v lekárstve, ale i v kuchyni a kozmetike. Vzniká z nektáru zozbieraného z rastlín, alebo tzv. medovice. Pomocou výlučkov hltanových žliaz ho pretvárajú včely na tekutinu, ktorú uskladňujú v plástoch. V teple, ktoré včelstvo vytvára a odparovaním sa mení na hutný a mikrobiálne stály med.

Netreba však zabúdať, že med je hlavnou potravou včiel v zimnom období a preto sa im nesmie vziať všetko, pretože by uhynuli. Časť, ktorá sa im zoberie sa musí nahradiť napríklad v podobe cukrového roztoku v špeciálnom kŕmidle. A potom nastupuje práca včelára, ktorý vyberie plásty medu z úľov, odviečkuje ich pomocou nerezových vidličiek a vloží do medometu. Ten pomocou odstredivej sily med vytlačí na steny a dno, odkiaľ vyteká do pripravených nádob. Názornú ukážku získavania medu s používanými nástrojmi predvedie včelár Ing. Jaroslav Zhorela v pondelok, 2.3.2020 od 8.00 – 12.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1. Nebude chýbať ani sladká ochutnávka. 

Deň medu - pozvánka
Deň medu – pozvánka

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button