AktualitySamospráva

Orgány mesta fungujú aj počas koronakrízy, rokovanie zastupiteľstva sa ale presunulo

poradna

Mestské zastupiteľstvo v Zlatých Moravciach tvoria sedemnásti poslanci. Pre riziko šírenia koronavírusu naplánovať spoločné rokovanie v takomto  počte ľudí, nie je jednoduché. Napriek tomu sa v máji stretnú. Chýbať nebudú sprísnené bezpečnostné opatrenia.

V poradí 11. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach sa malo pôvodne uskutočniť dňa 23. apríla 2020. Termín bol však presunutý. Vedenie mesta chce týmto krokom získať viac času na prípravu rokovania v krízovom režime.

Novým termínom sa stal štvrtok 14. máj 2020. „Presný čas ako aj miesto konania bude včas oznámené pozvánkou na rokovanie mestského zastupiteľstva,“ povedal viceprimátor mesta a poslanec za mestskú časť Prílepy Marek Holub. V rámci bezpečnostných opatrení tu podľa jeho slov budú určite zabezpečené ochranné rúška, ochranné rukavice ako aj dezinfekcia.

Otázna ostáva prítomnosť verejnosti. Tá má zo zákona právo sa zúčastniť. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ale v apríli vydal nariadenie, podľa ktorého majú samosprávy „pri zasadnutiach a schôdzach vylúčiť verejnosť a zabezpečiť inú formu informovanosti občanov“. Toto nariadenie je v platnosti až do odvolania. Ak bude zrušené do konania májového rokovania zlatomoraveckých poslancov, vedenie mesta bude musieť občanom prístup povoliť. „Uvidíme, ako sa vyvinie situácia a podľa toho sa prispôsobíme. Pevne dúfam, že do termínu konania zastupiteľstva budú tieto veci vyjasnené,“ uviedol Holub.

Členovia komisií sa osobne stretávať nemusia

Koronakríza spôsobila o niečo menšie problémy pri stretnutiach členov jednotlivých komisií mestského zastupiteľstva. Platia tu totiž umiernenejšie pravidlá, ktoré umožňujú aj elektronické rokovania. Okrem toho je tu aj nižší počet členov, a teda nižšie riziko možného prenosu vírusu.

„Postupne jednotlivé komisie zasadajú. Samozrejme, musia byť dodržané všetky hygienické opatrenia. Náš rokovací poriadok umožňuje rokovanie komisie aj prostredníctvom emailov, tzv. Per rollam. Je na predsedoch komisie, akú formu si zvolia. Do úvahy pripadá aj videokonferencia,“ vysvetľuje viceprimátor.

Komunikácia funguje

Aktuálna situácia je síce komplikovaná, napriek tomu má komunikácia magistrátu s poslancami fungovať na dobrej úrovni. „Vedenie mesta poslancov o všetkom včas informuje. A naopak, poslanci posielajú svoje návrhy a komentáre e-mailami. Mnoho poslancov telefonicky kontaktuje vedenie a aj členov krízového štábu a zaujímajú sa o aktuálne dianie v meste,“ informuje Holub.

Prezradil, že v súčasnosti medzi nimi prebieha diskusia, ktorú nastolil poslanec Michal Cimmermann o možnostiach ekonomickej pomoci obyvateľom a zamestnávateľom v Zlatých Moravciach. Táto téma by sa mala podrobnejšie rozoberať na májovom zasadnutí zastupiteľstva.

Mestskí poslanci sa v posledných dňoch aktívne zapojili aj do distribúcie ochranných rúšok pre seniorov nad 64 rokov, za čo im vedenie magistrátu vyslovilo poďakovanie.

Dopad na mesto

Napriek koronakríze sa samospráva snaží ďalej napredovať. Sústredí sa najmä na rozbehnuté projekty financované z európskych štrukturálnych fondov. Niektoré projekty hradené z vlastných zdrojov mesta museli byť ale na čas pozastavené. Koronakríza si totiž vyžaduje nemalé finančné prostriedky, ktoré sa pri tvorbe mestského rozpočtu na tento rok nedali nijako predvídať.

Ku koncu apríla bolo na boj proti koronavírusu vynaložených približne 21-tisíc eur. Tieto peniaze boli použité najmä na zaplatenie viacnásobnej dezinfekcie verejných priestorov, budov mesta a zabezpečenie ochranných pomôcok a hygienických potrieb.

Peter Klimant


LIVE Prenosy


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button