AktualitySamospráva

Mesto získalo dotáciu takmer milión eur na zriadenie denného stacionára

poradna

Denný stacionár bude vybudovaný na Bernolákovej ulici v Zlatých Moravciach hneď vedľa polikliniky. Slúžiť bude seniorom a zdravotne postihnutým osobám.

Mesto Zlaté Moravce bolo úspešné so svojou žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu a modernizáciu budovy zdravotníckeho a sociálneho zariadenia na Bernolákovej ulici a vybudovanie denného stacionára. Jedná sa o budovu, ktorá je vo vlastníctve mesta a aktuálne nie je nijako využívaná.

„Z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaceho orgánu pre Integrovaný regionálny operačný program nám bol schválený nenávratný finančný príspevok v maximálnej výške 948 208 eur, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 998 113 eur,“ informovala Miroslava Kováčová, vedúca Oddelenie strategických činností na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach. Takmer 50-tisícový rozdiel doplatí mesto v rámci povinného spolufinancovania.

Projekt zabezpečí stavebné práce týkajúce sa rekonštrukcie budovy so znížením jej energetickej náročnosti. Zároveň bude obstarané technické vybavenie denného stacionáru, ktorého súčasťou bude aj deväť miestne auto pre klientov.

Zariadenie bude ambulantne zabezpečovať služby pre seniorov a zdravotne postihnuté osoby, vďaka čomu dôjde k zvyšovaniu kvality ich života. „Denný stacionár vytvára podmienky na činnostnú terapiu, počas ktorej zapája fyzickú osobu do tvorivých činností, pomáha rozvíjať motorické, kognitívne, komunikačné, sociálne a osobnostné kompetencie. Zabezpečuje záujmovú činnosť formou čítania, počúvania hudby, prechádzok po okolí, hrania spoločenských hier a iných aktivít,“ vysvetľuje Kováčová.

Vďaka týmto činnostiam sa bude predchádzať riziku vzniku určitej sociálnej izolácie seniorov z dôvodu ich veku a odkázanosti na iných. Realizácia projektu zriadenia denného stacionára sa uskutoční v najbližších mesiacoch.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. super
    popri starobinci,ktoy bude z nemocnice este dalsie take…
    hlavne ze akutne zivotohrozujuce veci pojdu dlhe kilometre cakat do levic a do nitry
    co takto vymenit penazenky za rozum,srdce a charakter?!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button