AktualityŠkoly

Nové medzinárodné projekty ERASMUS+

poradna

Na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach sa v školskom roku 2020/2021, aj napriek momentálne nepriaznivej situácii vo vzdelávaní postupne rozbieha celá paleta národných aj medzinárodných aktivít a projektov.

K už existujúcim a stále prebiehajúcim projektom sme pripravili ďalšie tri, z ktorých sú dva projekty jazykové a jeden odborný. V nových projektoch v rokoch 2021/2022 spolu 63 študentov SOŠ polytechnickej dostane možnosť vycestovať na zahraničný jazykový pobyt, alebo odbornú stáž do jednej z našich ôsmich partnerských krajín. Nové projekty, ktorých získané granty na plnú úhradu aktivít prestavujú sumu spolu viac ako 80 tisíc EUR by sme Vám radi predstavili.

  •  „Verschiedene Kulturen – Gemeinsame Identität „ v preklade „Rôzne kultúry – spoločná identita“ je projekt zameraný na inklúziu, kultúrnu rozmanitosť, občianstvo – aktívna EÚ. Ciele tohto projektu sú: porozumenie príčin a účinkov marginalizácie (vylúčenia) a predsudkov v našej spoločnosti, stimulácia/podpora sociálnych a medzi-kultúrnych kompetencií, stimulácia digitálnych zručností učiteľov a študentov, objavovanie umenia ako nástroja na podporu inklúzie. Partnermi, okrem našej školy sú školy: Melikgazi Kayseri Lisesi Turecko, Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Maďarsko , Kauno r. Akademijos Ugnes Karvelis gimnazija Litva a Liceul Teoretic German Johann Ettinger Rumunsko. Komunikačným jazykom je nemecký jazyk.
  • No Time to Waste – Ein Projekt zum aktiven Umgang mit Nachhaltigkeit“ – „Nie je už čas na odpad a plytvanie zdrojmi surovín“ je projekt, ktorý okrem jazykovej orientácie, kladie dôraz na ekológiu a udržateľnosť. Budú sa skúmať a hľadať možnosti udržateľnosti v rôznych oblastiach každodenného života – doma, v škole, v záhrade, v umení, pri hygiene, selektívny zber, opätovné použitie a recyklácia rôznych výrobkov a materiálov, životnom prostredí. Partnermi, okrem našej školy sú školy: RBZ Eckener-Schule Flensburg Nemecko, CVO PENTA college CSG Jacob van Liesveldt Holandsko, Røyken videregående skole Nórsko, Liceo Scientifico Statale E. Fermi Taliansko a Liceul Teoretic German Johann Ettinger Rumunsko. Komunikačným jazykom je nemecký jazyk.
  • International approach to smart energy solutions“ voľne preložené „Objavovanie inovatívnych energetických riešení pre Európu“ je technologický projekt, ktorý si kladie za cieľ, aby učitelia a študenti stredných škôl v Belgicku a na Slovensku lepšie porozumeli energetickým nárokom a výdajom domácností, energetickým inováciám a stratégiám v oboch krajinách, napr. pri využívaní solárnych panelov, elektrického automobilu či elektrických bicyklov. Samozrejme tu ide aj o hľadanie ciest a „smart“ riešení pri meraní, analýze a v konečnom dôsledku znižovaní spotreby energií aj vo vzťahu k národným energetickým politikám Belgicka a Slovenska. V neposlednom rade si všetci zúčastnení overia a zdokonalia svoje kompetencie v oblasti komunikácie v anglickom jazyku, v oblasti programovania, internetu vecí (IoT), umelej inteligencie, matematiky a fyziky (STEM). Partnerom pri dosahovaní navrhovaných cieľov je náš dlhodobý a stabilný projektový partner, stredná odborná škola Vrij Technisch Instituut z mesta Tielt v západnom flámsku, asociovaným partnerom je aj „high-end“ v inovatívnom vzdelávaní – vysoká škola HOWEST university z belgických miest Kortrijk a Bruggy. Komunikačným jazykom tohto projektu je anglický jazyk.

Keďže situácia ohľadne ochorenia Covid19 stále nie je definitívne stabilizovaná, sú nateraz všetky nielen cestovateľské, ale aj vzdelávacie aktivity v celej Európe pozastavené. To však realizátorom a koordinátorom projektov Mgr. Zuzane Čižmárikovej (prvé dva projekty) a Mgr. Dušanovi Turčanovi (tretí projekt) nebráni vopred pripraviť všetko, čo pre úspešné naplnenie cieľov bude, veríme už v blízkej budúcnosti potrebné. Okrem prípravy stratégie budúcej spolupráce je ním aj táto informácia o tom, na aké špeciálne aktivity, nad rámec učebných osnov sa môžu naši terajší a samozrejme aj budúci šikovní študenti počas štúdia na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach, Ul. SNP 2 v blízkej budúcnosti tešiť.

autori článku Mgr. Dušan Turčan a Mgr. Zuzana Čižmáriková
mapa František Kabát, 1.F trieda, odbor Grafik digitálnych médií


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button