AktualityKomerčné články

Viete, ako sa starať o vaše strieborné šperky?

poradna

Zrejme ste boli ešte donedávna naučení čistiť vaše strieborné šperky pomocou zubnej pasty alebo jedlej sódy. Týmito tipmi sa ale moc neriaďte. Vďaka obsahu abrazívnych častíc v týchto výrobkoch sa leštený povrch šperkov veľmi rýchlo poškriabe. Takýmto nevyberaným čistením sa povrch strieborných šperkov nepochybne rozjasní, ale zároveň zmizne lesk, ktorý je pre strieborné šperky nevyhnutný. 

Striebro má úžasnú vlastnosť – čím dlhšie sa nosí, tým dlhšie si zachováva svoj jemný lesk, ale vďaka niektorým faktorom stále tmavne. Prečo je tomu tak, a ako sa tomu vyhnúť?

Dôvody možného tmavnutia striebra

Neskladujte striebro v kúpeľniach v blízkosti zdrojov vysokej vlhkosti. Je vhodné nechať si vnútri šperkovnicu potiahnutú mäkkou handričkou z kvalitnej bavlnenej látky. 

Kontakt so sírovodíkom alebo inými zlúčeninami síry. Týmto kontaktom striebro rýchlo sčernie. V každodennom živote k takémuto poškodeniu prispieva kontakt s vaječným žĺtkom, cibuľou, kuchynskou soľou.

Striebro môže stmavnúť aj pri určitých chorobách svojho majiteľa. Stmavnutie striebra závisí aj od charakteristík pokožky. Veľmi veľa tiež robí správna starostlivosť o pekné strieborné náušnice alebo prívesok. 

Spôsoby starostlivosti o strieborné šperky

Najlepším spôsobom čistenia obľúbených visiacich náušníc a iných šperkov je používať profesionálnu „šperkársku kozmetiku“. Dnes je výber veľmi rôznorodý – špeciálne obrúsky, tekutiny a krémy. Dajú sa kúpiť v klenotníctve ale aj v drogérii.

Profesionálny čistiaci prostriedok na striebro vám pomôže, ale v prípade šperkov s polodrahokamami sa musí používať veľmi opatrne. Môže poškodiť mäkké kamene.

Ak nemáte k dispozícii profesionálne čistiace prostriedky, môžete strieborné šperky jednoducho namočiť do mydlovej vody, nechať pôsobiť 10 – 15 minút, opláchnuť, potom odstrániť vlhkosť a dôkladne otrieť mäkkou handričkou, najlepšie semišom, bavlnou alebo flanelom. 

Dôkladná a pravidelná starostlivosť o šperky vám umožňuje uchovať si ich pôvodný atraktívny vzhľad čo najdlhšie, tak na to myslite a občas ich aj vyčistite.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button