AktualityŠkoly

DEŇ VODY 2021 OČAMI ŽIAKOV Z MOJMÍRKY

poradna

„Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi.”    Leonardo da Vinci

Toto je citát jedného z projektov, ktoré vytvárali naši žiaci pri príležitosti významného dňa – Dňa vody. Každoročne sa oslavuje na celom svete 22. marca. Je to nielen významný deň v environmentálnom kalendári, ale je to deň, kedy si všetci pripomenieme význam vody pre nás. Nie náhodou tento rok organizácia United Nations zvolila za tému Dňa vody – Valuing water – Oceňovanie vody. United Nations tým zvyšuje povedomie o globálnej vodnej kríze a chce vyjadriť význam a ocenenie vody. Jeho hlavným zameraním je podpora dosiahnutia cieľa trvalo udržateľného rozvoja – voda a hygiena pre všetkých do roku 2030. Žijeme v krajine, kde sa nemusíme báť, či si ráno napustíme pohár vody. Ale nie všetci ľudia vo svete majú túto základnú ľudskú potrebu zabezpečenú.

Napriek tomu, že nie sme ešte v škole, pripomenuli sme si tento deň so žiakmi ich krásnymi prácami. Každý ročník dostal v rámci Biológie tému, ktorá sa viaže k vode a samozrejme obsahovo k učivu, ktoré sa v danom ročníku preberá. Vznikli tak veľmi zaujímavé, kreatívne a rôznorodé projekty našich detí. Piataci prepojili fantáziu, zručnosť a vedomosti o vodnom ekosystéme a vytvorili „Môj vodný ekosystém“. Ich nápadité projekty znázornili život úžasných vodných organizmov. Objavili sa v nich rybičky, žraloky, medúzy…, ale aj živé zvieratko. Projekt pre šiestakov mal názov – Voda a jej nevyhnutnosť pri fotosyntéze rastlín. Krásne nakreslené obrazy rastlín obsahovali vyjadrenie procesu fotosyntézy a jej prepojenie na vodu. Nielenže si šiestaci zopakovali tento dej, ale zamysleli sa aj nad dôležitosťou vody pre rastlinstvo Zeme. Žiaci siedmeho ročníka sa učia o ľudskom tele a tak bolo samozrejmé, že budú môcť najlepšie napísať o „oceňovaní“ vody človekom. Ich projekty, na tému Voda a jej význam pre ľudský organizmus, môžu byť výbornou učebnou pomôckou, tak odborne a nápadite ich naši siedmaci vytvorili.

Prepojenie vody s človekom v rámci pitného režimu, dehydratácie a pod., zakreslili do kvapiek vody, či obrysov človeka.. S pojmami a vytváraním „pojmových máp“ sa pohrali a potrápili žiaci ôsmeho ročníka. O to krajšie a zaujímavejšie boli ich projekty na tému Vodné živočíchy a ich svet. Objavili sa v nich vodné živočíchy našich vôd, ale aj nádherné morské tvory ako kosatky, vorvane, koraly…a mnohé iné. Pre žiakov deviateho ročníka bola pripravená prezentácia, ktorá obsahuje motívy tohtoročného Dňa vody – Valuing water, water 2me a otázky typu „What does water mean to you? “„Čo pre Teba znamená voda?“ , „Why is water important to you? „ „Prečo je voda dôležitá pre Teba?“ a mnohé iné…, na ktoré žiaci odpovedali v rámci Etiky. Deviataci prejavili nielen ohromné cítenie, krásne myšlienky, ale aj znalosti angličtiny, nakoľko všetky otázky boli zo stránky United Nations práve v anglickom jazyku.
Práce našich žiakov odzrkadlili ich vnímanie tak dôležitej témy, akou Deň vody určite je. Cez svoje projekty vyjadrili svoj postoj k tejto problematike a myslím si, že vodu určite ocenili. A my oceňujeme, ako pekne pracovali. Predpokladám, že ich samotných vlastné výtvory potešili a verím, že potešia aj Vás. Je sa na čo pozerať 

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1120″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button