AktualityŠkoly

DEŇ ZEME 2021 NA ZŠ MOJMÍROVA – „PRÍRODA BLIŽŠIE K NÁM“

poradna

Nahliadnite hlboko do prírody a potom všetkému lepšie porozumiete. Albert Einstein

Celý svet si 22.apríla pripomenul krásny environmentálny sviatok. Celý svet sa zamyslel nad tým, ako bude ďalej fungovať naša Zem. Môže to Zem ešte zvládnuť, alebo ju musíme prestať ničiť?! A môžeme niečo pre ňu urobiť? Áno, môžeme. Môžeme ju obnoviť. Práve to bolo podnetom pre tohtoročnú tému Dňa Zeme – „RESTORE OUR EARTH = OBNOVME NAŠU ZEM“, ktorú zverejnil portál earthday.org. Nech už slovo „obnovme“ chápeme akokoľvek, každá aktivita smerujúca k zlepšeniu stavu Zeme je vítaná a potrebná.

My na Mojmírke sme sa preto rozhodli, že sa zapojíme do aktivít pri príležitosti Dňa Zeme. Pripravili sme projekt s názvom „Príroda bližšie k nám“, ktorý v sebe zahŕňa niekoľko aktivít smerujúcich k skrášleniu, obnove nášho areálu a k pritiahnutiu prírody ešte bližšie k nám. Nové druhy rastlín a biotopy pre živočíchy priblížia prírodu k deťom a zároveň zvýšia biodiverzitu nášho areálu.


Projekt sme rozdelili do 5.častí, ktoré nadväzujú na už spomínanú tohtoročnú tému Dňa Zeme a plnia jej čiastkové témy (restore, replenish, recycle, reuse, reduce). Zrealizovali sme už prvé dve aktivity a s nadšením sa púšťame do ďalších. Restore ako obnoviť, ale v preklade aj vysadiť, sme uskutočnili výsadbou nových druhov rastlín, ktoré sme doposiaľ v areáli nemali. Ide o krásnu levanduľu lekársku, ktorá sa nám určite čoskoro odmení fialovými kvietkami a nezameniteľnou vôňou. Privíta Vás hneď pri vstupe do areálu školy. Replenish ako doplniť, sme zrealizovali priamo v Deň Zeme, doplnením drevín mladých smrekov. Tie nahradili dreviny, ktoré boli z areálu odstránené z dôvodu ohrozenia žiakov. Mladé smreky nám ako sponzorský dar priviezol p. Ing. Martin Turček zo Škôlkarského strediska Hladomer, Lovce (Odštepný závod Semenoles Liptovský Hrádok), za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

P. Turček nám veľmi ochotne poradil s výsadbou a starostlivosťou o smreky. Do výsadby sa zapojili žiaci ôsmeho a deviateho ročníka, ale s obrovským nadšením si prišli zasadiť svoje stromčeky aj tretiaci. Celkovo sme do areálu školy vysadili 75 kusov mladých smrekov. Ďalšie aktivity z nášho projektu – „Príroda bližšie k nám“ sú v štádiu príprav a ich realizácia prebehne v najbližších dňoch. My sa už teraz tešíme na výsledok našej práce. Prírodu sme zasa aspoň o kúsok pritiahli bližšie k nám a zostane u nás nielen na Deň Zeme, ale počas celého roka.

ZŠ, Mojmírova 2
PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1123″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button