Aktuality

Hlasuj za Vilu Dr. Lüleya v Zlatých Moravciach

poradna

Vilu Dr. Lüleya v Zlatých Moravciach si dal postaviť Dr. Lüley v roku 1913. Rod Lüleyovcov patrí medzi najstaršie šľachtické rody Tekovskej župy, ktorý sa vyvinul z radov miestneho služobného obyvateľstva.

Vila bola navrhnutá tak, aby vyhovovala pohodlnému modernému bývaniu rodiny z vyššej strednej triedy mestského obyvateľstva na počiatku 20. storočia. Nevyhnutnosťou obnovy sa stala úprava samotnej dispozície objektu. Boli obnovené dekoratívne rezané časti krovu, vrátane kameňom obkladaných soklov fasády a parapetov okien a dekoratívnych reliéfnych panelov nad oknami. Najväčším objavom obnovy bolo pôvodné dvojramenné schodisko hlavného vchodu, ktoré sa našlo pri odstraňovaní betónovej rampy na nakladanie tovaru. Najväčšou výzvou bolo obnoviť okenné otvory vo fasáde na základe jedinej zachovanej dobovej fotografie. To sa nakoniec úspešne podarilo a tie boli premurované do predpokladanej pôvodnej podoby. Viac informácií o tejto obnove nájdete na http://pamiatkaroka.spp.sk/.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button