AktualityŠkoly

Nechápem, prečo ľudia hádžu odpad do prírody a nie do koša

poradna

„Nechápem, prečo ľudia hádžu odpad do prírody a nie do koša, veď kôš je bližšie ako príroda!“ skonštatovala tretiačka Mia… Dňa 9. a 10. apríla 2021 sa v Chyzerovciach  konala brigáda, ktorej cieľom bolo vyčistiť brehy rieky Žitavy smerom od Družstevnej ulice až po hasičov. Akcia sa konala v súlade s opatreniami koronavírusu a účasť bola dobrovoľná. 

Dnes vám prinášam exkluzívnu reportáž s deťmi i dospelými, ktorí sa brigády zúčastnili, a dovolili nám nazrieť do „zákulisia“ akcie (pani Tonkovičová, Dárius, Bystrík, Lukáš, Mia a Tamarka ). Všetci mali jasný cieľ – pomôcť prírode a zároveň byť v pohybe.  „Niekedy sa vyberiem s chlapcami na prechádzky a popri tom zbierame odpad, vždy máme pocit, že ideme po smetisku a nie po prírode. Ľudia vyhadzujú jednoducho všeličo!“ vysvetľovala zanietene pani Tonkovičová. Nápad s názvom BRIGÁDA sa však zrodil medzi širšou verejnosťou, ktorá začala prejavovať veľký záujem o ekológiu. Dobrovoľne sa dohodli, kedy brigádu zorganizujú. 

„Ľudia nás začali oslovovať, či by nebolo dobré niečo také zorganizovať. Mesto tento nápad podporilo. Zaslúžil sa o to pán Varga – riaditeľ technických služieb, ktorý zabezpečil 200 vriec a odvoz.“ 

Akcie sa mohol zúčastniť ktokoľvek, nie len občania Chyzeroviec. Pani Tonkovičová a pani Martincová stanovili dva termíny , počas ktorých sa brigáda konala. Na sociálnych sieťach ste tiež mohli nájsť pozvánku na samotnú akciu! Brigáda oslovila ľudí aj mimo Chyzeroviec. 

„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa ponúkli a prišli nám pomôcť! Bez vás by to nešlo!“  ďakovala pani Tonkovičová.

Za oba dni sa brigády zúčastnilo spolu 50 dobrovoľníkov vrátane dospelých, detí, ale aj mládeže. Smutné je, koľko škodlivého odpadu sú ľudia schopní vyhodiť! 

„Okrem domácich spotrebičov tam boli aj svetlá, gumy a nárazník z auta,“ vysvetľoval nahnevane Bystrík. Mia smutne dodala, že dokonca našla aj umývadlo. „Našli sme tam aj  ZÁCHOD!“ doplnil Dárius. Spolu nazbierali osem veľkých kôp odpadu a použili vyše 100 vriec, a to ani neprešli celú stanovenú trasu!

Ak ste sa nezapojili a máte chuť aj vy pomôcť prírode, zapojte sa do našej zelenoškolskej výzvy „ČISTÝ  KILOMETER“.  Dňa 22.4. je Deň Zeme. Prejdite preto svoj čistý kilometer lesom/parkom, či len tak po sídlisku, a vyzbierajte všetky odpadky, ktoré po ceste nájdete. Spojíte tak dobré s užitočným. Naša Zem  nepotrebuje hŕstku ľudí, čo žijú dokonale bez odpadu! Ona potrebuje zástup tých, ktorí sa snažia o jeho zníženie. Ak sa zúčastní aspoň polovica z nás, spolu nezmeníme svet, no Zlaté Moravce URČITE!!!

Ema Šišovská,
členka žiackeho kolégia Zelenej školy na Pribinke

[ngg src=”galleries” ids=”1122″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button