AktualityŠkoly

„Príroda bližšie k nám“ – projekt ZŠ Mojmírova ukončený

poradna

V apríli sme na našej škole zahájili ekologicky zameraný projekt „Príroda bližšie k nám“. Pozostával z viacerých častí nadväzujúcich na témy tohtoročného Dňa Zeme – Restore, Replenish, Recycle, Reuse, Reduce. Aktivity, ktoré sme k týmto témam vytvorili, sme postupne realizovali a projekt sme úspešne ukončili. Medzi prvými sme uskutočnili nasledovné aktivity:  Restore – vysadiť – výsadba levandule lekárskej a Replenish – doplniť – doplnenie stromčekov smreka v areáli školy. 

Nasledovala aktivita  – Recycle – zrecyklovať – pojem, ktorý poznajú všetci naši žiaci. Využili sme ho pri tvorbe tzv. „hmyzích domčekov“. Spolu s piatakmi sme vytvorili hmyzie domčeky pre nové druhy hmyzu, ktoré sme tým prilákali do areálu. Pri práci sme využili použité terakotové kvetináče naplnené suchou trávou pre ucholaky a lienky. Ďalšie druhy hmyzu sa určite „nasťahujú“ do zrecyklovaných natretých plechoviek, ktoré piataci vyplnili šiškami, dutými stonkami tráv a iným prírodným materiálom.

Hmyzí domček z použitých drevených dosiek nám ochotne vytvoril p. Peter Vician, ktorému veľmi pekne ďakujeme. Rovnako aj tento piataci doplnili prírodným materiálom a všetky domčeky pre hmyz sme umiestnili do blízkosti kŕmidla, aby tak poskytli potravu pre hmyzožravé druhy vtákov. Hmyzie domčeky slúžia nielen pre hmyz, ale sú veľmi vhodnou pomôckou pri výučbe biológie, prírodovedy. Prírodný materiál zohrával hlavnú úlohu aj v aktivite Reuse – znovu použiť a my sme práve prírodný materiál znovu použili na vytvorenie náučného – zmyslového chodníka. Náš náučný chodník sa nachádza pri vstupe do areálu. Obsahuje množstvo prírodného materiálu: niekoľko druhov šišiek, rôzne druhy prírodného kameňa – horniny, kôru stromov, kruhové a štvorcové drevá, plody stromov a dokonca aj ulity. Tento prírodný materiál sme zozbierali  z prírody okolia Zlatých Moraviec. Kameň sme získali ako sponzorský dar od firmy Kameň Slovakia, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Chodník je možné variabilne dopĺňať a prírodniny obmieňať, podľa ročných období a našej fantázie.

K chodníku  je vytvorený aj návrh aktivít, ktoré sa tu môžu realizovať na hodinách biológie, prírodovedy, ale napr. aj matematiky – poznávanie druhov šišiek, poznávanie hornín, porovnávanie tvarov, sčítanie a odčítanie ulít, plodov  a pod. Svoje využitie bude mať určite  pre žiakov Školského klubu, ktorí sa už teraz tešia na hry na ňom. Žiaci 1.stupňa a piataci si ho už vyskúšali a zabavili sa. Takmer všetkými aktivitami sa prelínala posledná téma – Reduce – redukovať. Opätovným využitím materiálov v jednotlivých aktivitách sme aspoň trochu znížili množstvo odpadu. Ukázali sme tak žiakom, že veciam môžeme dať nový život. Zároveň sme prírodninám dali novú, nevšednú podobu. Náš areál sme taktiež doplnili o pne stromov, z ktorých sme vytvorili eko – učebňu v prírode, v ktorej sa žiaci učia s veľkou obľubou. Kto by nemal rád vyučovanie  na slniečku a čerstvom vzduchu?

Ak sa nám podarilo pritiahnuť prírodu bližšie k nám, spestriť, oživiť a skrášliť náš areál, sme radi. Projekt, ktorý sme vytvorili a zrealizovali, určite nebol posledný. Úpravy areálu budú pokračovať, aby sme vytvorili pre naše deti krásny priestor nielen na učenie, ale aj na objavovanie prírody. Pretože ako povedal Albert Einstein: „ Pozrite sa hlboko do prírody a potom všetkému lepšie porozumiete.“

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova

[ngg src=”galleries” ids=”1129″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button