AktualityPozvánky

Polstoročie zmien prostredia v nitrianskom regióne

poradna

Výstava mapujúca lokality v Nitrianskom kraji z pohľadu biodiverzity sa presúva z Ponitrianskeho múzea v Nitre do jeho expozitúry v Zlatých Moravciach.

Hlavným motívom k vzniku výstavy, nesúcej predovšetkým environmentálny a edukačný odkaz, bol archív fotografií Ponitrianskeho múzea v Nitre zo 70-tych a 80- tych rokov. Výskum autorky výstavy a odbornej pracovníčky múzea, zoologičky Hany Husárovej, spočíval v pozorovaní a fotodokumentácii totožných prírodných oblastí
a zástupcov živočíšnej ríše. Potvrdil a poukázal na to, ako sa konkrétne ekosystémy vplyvom ľudského pôsobenia v priebehu päťdesiatich rokov zmenili. Aj keď sa príroda prirodzene neustále dynamicky mení biotickými či abiotickými vplyvmi, človek ju svojimi zásahmi pretvára azda najzásadnejšie. Sme ešte vôbec schopní zmeniť svoje správanie k prírode a živým tvorom?
Expozícia je svojim spracovaním zaujímavá pre detského diváka, ale i pre laickú verejnosť. Jednou z najzaujímavejších zobrazených oblastí expozície je mokraď Žitavský luh, chránené vtáčie územie s výskytom kalužiaka červenonohého, husy bieločelej alebo volavky popolavej.

Partnerom výstavy je Nitriansky samosprávny kraj. Výstava vznikla s podporou Fondu pre podporu umenia.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button