AktualityKomerčné články

Bylinka, ktorú môžete využívať celú jeseň – medovka

poradna

Jeseň je známa svojím nepredvídateľným počasím, ktoré sa bežne mení z hodiny na hodinu. Teplé popoludnie vie veľmi rýchlo vystriedať studený večer. Práve vtedy poteší šálka horúceho čaju. Horúce nápoje vedia upokojiť celé telo a pôsobia veľmi uvoľňujúco aj pre našu myseľ. Z ktorej bylinky by ste mali pripraviť čaj? 

Medovka lekárska patrí na Slovensku medzi známe bylinky. Keď sa povie nahlas „medovka“, mnohí si ako prvú predstavia charakteristickú vôňu. Naše staré mamy alebo aj naše deti zvyknú šúchať medzi prstami lístky medovky, aby zacítili jej príjemnú vôňu. Prečo je práve medovka taká známa a čo sa o nej hovorí? 

Pestovanie medovky bolo známe už v minulosti. Z histórie vieme, že bola pokladaná za liečivú bylinku, ktorá mala zázračnú schopnosť liečiť neduhy. Tradovalo sa, že vďaka medovke pretrváva v ľuďoch energia. Zber medovky sa uskutočňoval najmä za teplého a suchého počasia, aby sa predišlo strate jej liečivých vlastností. 

Hoci v dnešnej dobe neveríme v magickú silu medovky, aj naďalej sa jej pripisujú priaznivé účinky na naše telo. Ktoré to sú? 

  • Zabezpečuje ničím nerušený spánok 

Ak prídete do lekárne s tým, že máte problém so zaspávaním, je možné, že vám lekárnik odporučí čaj z medovky. Nie je to žiadne prekvapenie. Medovka pôsobí na naše telo upokojujúco a je známe, že pozitívne vplýva aj na náš nervový systém. Ak sa vám zle zaspáva, určite vyskúšajte medovku! 

  • Pre lepšie zapamätanie si

Niektoré vedecké štúdie dokázali, že medovka má priaznivý účinok aj na náš mozog. Podporuje mozgové bunky, ktoré majú na starosti to, aby nám dobre slúžila pamäť. Preto môže byť čaj z medovky dobrým darčekom pre študentov, ktorí majú skúškové obdobie. 

  • Aby ste mali vždy čistú hlavu 

Ak vám už nepomáhajú ani tabletky proti bolesti hlavy, vyskúšajte starú dobrú medovku. Možno budete príjemne prekvapení. Rovnako vám vie pomôcť, ak sa psychicky necítite dobre, máte depresiu alebo začínate mať pocit vyhorenia. 

  • Bolesť brucha dokáže premôcť tiež 

Ženy dobre vedia, aké nepríjemné vedia byť menštruačné bolesti. Medovkový čaj sa odporúča ženám, ktoré zvyknú mať silné bolesti. Medovka by ich mala zmierniť a prispieť tak k celkovému upokojeniu tela. Dôležitá je však pravidelnosť a nielen jednorazové pitie medovkového čaju. 

  • Pre krajšiu a zdravšiu pleť 

Medovka lekárska sa bežne využíva v rôznych kozmetických firmách, ktoré vyrábajú krémy na tvár či na ruky. Medovka obsahuje niekoľko kyselín a tie vedia pomôcť pri jemných vráskach alebo dokonca aj na popraskané pery. 

Medovku môžete pestovať doma na záhrade alebo v kvetináči. Ak však nemáte takúto možnosť, vždy si ju môžete kúpiť. Internetový portál Zdravysvet.sk ponúka nielen samotnú bylinku, ale aj prírodnú kozmetiku či iné „elixíry“. Nechajte sa očariť bylinkou medovkou. Uvidíte, že nebudete ľutovať!


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button