AktualityVideo

Výsadba spomienkovej lipy na Mestskom cintoríne

poradna

V pondelok 25. októbra 2021 sa uskutočnilo slávnostné sadenie spomienkovej lipy pre obete pandémie Covid-19 na Mestskom cintoríne v Zlatých Moravciach. Lipu vysadilo Občianske združenie Skutočné obete v spolupráci s mestom Zlaté Moravce.

Slávnostný akt sa uskutočnil o 10.00 hodine v novej časti Mestského cintorína v Zlatých Moravciach. Zúčastnili sa ho viaceré známe tváre nášho regiónu. Nechýbal tu poslanec NR SR Marián Kéry, prednostka Okresného úradu v Zlatých Moravciach Hana Kováčiková, primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár a viacerí mestskí poslanci.

„Som presvedčený o tom, že vysadením lipy, sme vytvorili dôstojné spomienkové miesto obetiam pandémie. Táto lipa bude symbolom pamiatky obetiam pandémie a pripomienka jedného z najsmutnejších období v nedávnej histórii, ktoré zasiahlo každého z nás. Preto si obete tohto ochorenia bude pripomínať nielen dnešná generácia ale aj tá budúca,“ povedal primátor Dušan Husár, ktorý novú lipu vníma spolu s centrálnym dreveným krížom ako dominantu novej časti zlatomoraveckého cintorína.

„Lipy, ktoré sa dnes sadia po celom Slovensku sú pre nás dôkazom toho, že ľudskosť v nás ešte nezomrela. Veríme preto, že tak ako sa bude tejto lipe dariť a bude rásť, tak spolu s ňou bude rásť aj ľudskosť v nás,“ povedala Lucia Ďurajková z Občianskeho združenia Skutočné obete, ktoré stojí za myšlienkou výsadby spomienkových líp.

Súčasťou slávnostného aktu bol aj kultúrny program. Vystúpili hudobníci zo Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach.

Občianske združenie Skutočné obete je iniciatívou priamych pozostalých a blízkych priateľov obetí pandémie. „Naším hlavným zámerom je, aby sa na obete pandémie nikdy nezabudlo. Aby na najväčšiu tragédiu pandémie Covid-19 zosobnenú v ich smrti spoločnosť navždy pamätala. Iniciujeme výstavbu centrálneho pamätníka a živých pietnych miest na celom Slovensku,“ informuje združenie.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button