AktualitySamospráva

Zlaté Moravce so zákazom hazardu. Herne zmiznú do roku 2024

poradna

Viaceré slovenské mestá už prehodnocujú svoj postoj k hazardných hrám. S novými právomocami, ktoré im dáva novelizovaný zákon z tejto oblasti sa limitácia herného odvetvia dá oveľa ľahšie zaviesť do praxe. Aj preto už v našej krajine nájdeme miesta, kde kasína začínajú miznúť.

Novelizácia zákona

Upravené pravidlá v hazardnom odvetví zaviedla novelizácia zákona, ktorá nadobudla účinnosť v marci roka 2019. Nie všetci z nej boli nadšení, čo sa odvíja aj od oblasti, ktorú zasiahla. Jedna z najviditeľnejších zmien sa odohrala v online prostredí.

V internetovej oblasti pôsobí na Slovensku štátne eTIPOS kasíno s najväčšou ponukou hier, ktorému už robí konkurenciu viacero súkromných online kasín. Tie najlepšie sú zverejnené na webe www.casinoserver.sk a práve tie vznikli kvôli otvoreniu trhu pre súkromný sektor.

Vďaka novému zákonu dostali väčšie právomoci pri obmedzovaní hazardu v mestách miestne samosprávy, ktoré už na takéto kroky nepotrebujú petíciu. Navyše, umiestnenie prevádzok už dva roky limitujú aj vzdialenostné normy od vybraného druhu budov a objektov. Život herní sa preto postupne kráti. V Zlatých Moravciach už dostali stopku.

Bez herní do troch rokov

Herne v Zlatých Moravciach spoznali finálnych verdikt, ktorý rozhodol o ich osude, v marci roka 2021. Tomuto kroku predchádzalo zbieranie podpisov pod názvom Zastavme hazard. V novembri 2020 petíciu podporilo 4033 ľudí, ktorí zaiste uvítali zavedenie nových reštrikcií.

Treba však podotknúť, že herne v Moravciach neskončili v deň schválenia nového všeobecno-záväzného nariadenia. Ich brány sa budú zatvárať postupne s dátumom vypršania ich súčasnej licencie. Podľa primátora mesta herne zmiznú približne do troch rokov.

Príjem z tejto oblasti, pochádzajúci z poplatkov za licencie predstavoval v roku 2020 sumu približne 133-tisíc eur. Túto stratu vraj mestský rozpočet postupom času zvládne pokryť. Rovnako ako herne, ani tieto peniaze sa nestratia hneď. Budú miznúť postupne so zatváraním herní. Vyjadrenie primátora k zrušeniu hazardu si môžete pozrieť na www.youtube.com.

Skončiť, alebo voliť alternatívy

Hráči, ktorí sú zvyknutí na pravidelné návštevy kasína sa musia postupne pripravovať na novú etapu. Tú reprezentuje napríklad možnosť skončiť s hraním úplne, pretože do roku 2024 by mali herne zo Zlatých Moraviec úplne vymiznúť. Prípadne sa presunúť tam, kde kasína ešte zakázané neboli. Alternatívou je v tomto prípade aj online oblasť, ktorá sa, ako sme spomínali na začiatku, otvorila po novelizácii zákona súkromnému sektoru.

V portfóliách stávkových kancelárií preto vznikli internetové kasína, ktoré sa postupne zapĺňajú hrami. Výhody tohto prostredia vidia aj spoločnosti prevádzkujúce kamenné herne. Tie už tiež spustili svoje online kasína. Virtuálny priestor poskytuje prevádzkovateľom hneď niekoľko výhod, na ktorých sa im oplatí stavať.

Virtuálne hranie

Hranie hazardných hier na internete nechceme za žiadnych okolností glorifikovať. Ako v mnohých iných oblastiach, aj tu však predstavuje určitú formu vývoja. Online kasína napríklad nemajú žiadne otváracie hodiny. Do ich herného prostredia sa navyše môžete pripojiť odvšade, kde je internetové pripojenie.

Po otvorení virtuálnych kasín nájdete aj automaty zdarma, ktoré si môžete vyskúšať v demo režime – čo je vlastne testovacie hranie s fiktívnym kreditom. Tento mód funguje aj pri iných hrách ako ruleta či blackjack. K tradičným benefitom členov online kasín patria vstupné bonusy, tematické akcie počas roka či herné turnaje.

Zodpovednosť na prvom mieste

Či už hráči navštívia kamenné prevádzky, alebo sa presunú do internetovej oblasti, vždy by mali dbať na dodržiavanie zásad zodpovedného hrania. Jeho najdôležitejším pravidlom je vnímať hranie iba ako voľnočasovú činnosť. Na to nadväzujú ďalšie zásady. Napríklad to, že si na hranie vždy vyčleňte peniaze, ktoré môžete stratiť.

Za žiadnych okolností si od nikoho nepožičiavajte a ani nerozmýšľajte nad tým, že by ste si finančné prostriedky chceli zaobstarať nelegálnymi aktivitami. Dôležité je tiež to, aby ste svoje aktivity netajili pred blízkymi. V opačnom prípade je to znak toho, že sa vám situácia vymyká spod kontroly.

Ak k tomu dôjde, prípadne spozorujete, že niečo nie je v poriadku, vyhľadajte pomoc v kruhu vašich blízkych, alebo na bezplatnej linke pomoci. Pokiaľ bude situácia ozaj vážna, neváhajte a využite možnosť podania žiadosti na vylúčenie osoby z účasti na hazardných hrách.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button