AktualityKomerčné články

Aké podmienky musia splniť cudzinci, ak chcú podnikať na Slovensku?

Napriek kríze, sa samostatnou zárobkovou činnosťou, vykonávanou pod vlastným menom a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku, snaží na našom území každý rok uživiť v priemere viac ako 597 tisíc podnikateľov. Z logických dôvodov sa však mnohí pýtajú, aké možnosti majú v tomto smere cudzinci?

Aké podmienky musí spĺňať občan iného štátu, aby mohol u nás dosahovať zisk samostatnou zárobkovou činnosťou? Čítajte ďalej a možno sa dozviete viac. 

Občan EÚ môže slobodne podnikať v ktoromkoľvek členskom štáte

Dôvodom je sloboda podnikania a otvorené hranice, ktoré dávajú právo a slobodu občanom Európskej Únie podnikať v ktoromkoľvek členskom štáte. Podnikať tak môže občan členského štátu EÚ u nás z rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu ako občan SR.

Niektoré podmienky založenia sa menia iba v závislosti od toho, či má daná osoba na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt. Ak ho občan inej členskej krajiny EÚ u má, považuje sa za slovenskú fyzickú osobu a teda na podnikanie formou živnosti mu stačí živnostenské oprávnenie. 

Osoba bez trvalého pobytu to má komplikovanejšie a okrem živnostenského oprávnenia potrebuje ustanoviť aj zodpovedného zástupcu. 

Sídlo firmy potrebujú všetci

Aby bolo podnikanie ktorejkoľvek osoby na našom území jednoduchšie, je vždy nevyhnutné, aby mala spoločnosť svoje sídlo. Nakoniec je to jedna z ďalších podmienok, ktoré treba splniť. Ak nemáte vlastné priestory, zápis vašej novej firmy do Obchodného registra a podnikanie vám uľahčí profesionálne virtuálne sídlo. 

Za minimálny mesačný prenájom získate spolu s evidenčným charakterom takéhoto sídla aj množstvo iných výhodných služieb. 

So založením organizačnej zložky je to jednoduchšie

Ďalšou jednoduchou možnosťou, ako môže u nás občan alebo firma z iného štátu podnikať, je pohodlné založenie Organizačnej zložky. 

Organizačná zložka (o.z.) je niečo ako pobočka firmy pôsobiacej v zahraničí, nemá však právnu formu. Všetko vnútorné usporiadanie firmy a vzťahy sa riadia podľa právnych noriem štátu, podľa ktorého bola založená zahraničná osoba – zriaďovateľ.

Organizačná zložka nemusí mať základné imanie. Všetky právne úkony má na starosti vedúci tejto zložky, ktorý je bezúhonný a má právo podnikať na Slovensku. 

Dajte si lekcie slovenčiny pre cudzincov

Napriek tomu, že jeden medzinárodný a celosvetovo uznávaný jazyk spája všetky národy. Nesmierne dôležitou výhodou v podnikaní na našom území budú určite aj lekcie základov jednoduchej slovenčiny pre cudzincov. 

Porozumieť zákazníkom a klientom danej krajiny je základom úspechu. Takže osvojiť si pár základných fráz a súvetí nebude na škodu, ak si chcete u nás založiť svoju firmu. 


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button