AktualityŠkoly

Deň Zeme – sviatok našej planéty

poradna

„Raz, pred triliónmi rokov, vznikol na Zemi život. Vznikol vo vode, ktorá sa nachádza v našich bunkách. Čo vám chcem týmto povedať? No predsa Zem nám dala život a my jej za to pomaly dávame smrť! Nevážime si to, čo máme, ubližujeme našej matke.

Odhadzujeme na zem odpadky, veď si povieme len raz a keď si to povie každý, skládka odpadu je na svete. Mestá sú zamorené, lesy vyklčujeme… Zamyslime sa, nie je to nevďak? Podľa mňa je dôležité začať so zmenou hneď. A ako? Myslím, že všetci to vieme , od srdca!!! ….“
Tento úryvok z úvahy nášho žiaka Jožka Červeného nám pripomenul, že každoročne 22. apríla naša matka Zem má svoj sviatok.
Deň Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Všetkým nám poskytuje skvelú príležitosť porozprávať sa s našimi žiakmi o životnom prostredí a o tom, čo môžeme osobne urobiť, aby sme boli všímavejší a ohľaduplnejší k životnému prostrediu. 22. apríl bol pre našich žiakov a ich pani učiteľky dokonalou príležitosťou naplánovať si a počas tohto dňa zrealizovať rôzne zábavné a poučné aktivity. Naši žiaci, či už v skupinách alebo aj samostatne, sa s chuťou pustili do výziev. Aktivity ich naozaj zaujali, a to sa prejavilo aj v ich výsledných prácach, ktoré sa im naozaj podarili.
Najstarší žiaci si pozreli zaujímavé interaktívne video, v ktorom sa oboznámili s najvážnejšími problémami na našej planéte. Uvedomili si, že naša Zem potrebuje naozaj pomoc, nakoľko jej ľudia svojím správaním veľmi ubližujú. Potom si vypočuli prezentáciu nášho žiaka Michala Ujčíka, ktorý im porozprával o svojom výskume, ktorého cieľom bolo pozorovať invázny druh – kačičku mandarínsku a jej interakcie s pôvodnými druhmi vtáctva, ktoré žijú v blízkosti Hostianskeho potoka. Starší žiaci sa tiež pričinili o vyčistenie areálu školy a úpravu átria.
Na hodinách anglického jazyka sme Deň Zeme oslávili netradičným spôsobom vyučovania. Vysvetlili sme si pojmy spojené s ochranou životného prostredia v anglickom jazyku. Pozreli sme si videá s touto tematikou, maľovali sme obrázky, riešili sme úlohy týkajúce sa separovania odpadu, recyklácie. Svoje vedomosti si starší žiaci overili vedomostným kvízom a žiaci 2. ročníka urobili krásny projekt ku Dňu Zeme.
Aj v ŠKD žiaci viedli rozhovory o prírode, ako si ju chrániť. Deti písali do hviezdičiek, otláčali ruky na zemeguľu a ukončili to heslom
” BUDÚCNOSŤ ZEME JE V NAŠICH RUKÁCH”

Pedagógovia ZŠ Robotnícka 25, Zlaté Moravce


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button