AktualityŠkoly

Tajomstvá kvetov, ktoré odhalila Kristínka Tenkelová zo ZŠ Mojmírova

poradna

„Myslíte si, že kvety nemôžu mať svoje tajomstvá? Ale áno, môžu“. To boli prvé vety našej žiačky Kristínky Tenkelovej pri prezentovaní projektu, s ktorým sa zúčastnila okresného kola Biologickej olympiády v projektovej časti – kat. D.

Kristínka si vybrala naozaj veľmi zaujímavú a musím povedať aj „voňavú“ tému svojho projektu a to kvety. Nazvala ho trošku tajuplne – „Tajomstvá kvetov“. Pri svojej práci preskúmala, zistila a odhalila mnohé tajomstvá kvetov. Jej projekt bol tematicky rozdelený na niekoľko častí a na posteri graficky spracovaný ako inak – do podoby kvetov . Na 24 rôznych kvetoch zisťovala ich stavbu, ktorú pozorovala aj lupou, mikroskopom. V biochemickej učebni uskutočnila pokus s farbením kvetov na zistenie činnosti cievnych zväzkov. Zaujímavou časťou bola príprava hydrolátu destiláciou. Kika sa zaoberala tiež aromaterapiou a pripravila z kvetov mnohé výrobky- soľ do kúpeľa, balzam, mydlá, olej. Na ich výrobu použila levanduľu, s ktorej výsadbou sme začali minulý školský rok v našom areáli. Zisťovala tiež množstvo zaujímavostí o kvetoch, ktoré odprezentovala netradične a zaujímavo na veľkom papierovom kvete. A že ju kvety zaujímajú a bavia dokázala tiež výrobou pozdravu, aranžmánu a živicových výrobkov s využitím vlastnoručne vylisovaných a usušených kvetov. Kristínka so svojim projektom, posterom a skvelým komentárom pri prezentovaní získala krásne 2. miesto. My jej srdečne blahoželáme a samozrejme ďakujeme za reprezentáciu našej školy. Verím, že aj v budúcnosti sa Kristínke podarí odhaliť nové tajomstvá, ktoré príroda ukrýva.

PaedDr. Hana Verešpejová
ZŠ Mojmírova


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button