AktualityŠkoly

Erasmus+ Pribinkári v Grécku

poradna

V týždni od 7. mája do 14. mája 2022 sa naši siedmi žiaci ôsmeho ročníka v sprievode troch vyučujúcich zúčastnili mobility v rámci projektu Erasmus+  Cross Into The Languages.  Hostiteľom projektového stretnutia bola Daily Junior High School of Petra na ostrove Lesbos v Grécku. 

  Úlohou žiakov v rámci tejto mobility bolo odprezentovať mesto, z ktorého pochádzajú. Prezentácie sa uskutočnili hneď v prvý deň po srdečnom privítaní v škole. Odtiaľ sme sa presunuli do Edem Bey Farm. Išlo vlastne o mini ZOO. Navštívili sme aj múzeum na výrobu olivového oleja. Absolvovali sme prehliadku mesta Petra, v ktorom sa nachádzal náš hotel a partnerská škola. Deň sme ukončili príjemnou spoločnou večerou v reštaurácii na brehu mora. Na druhý deň sme vyrazili na celodenný program do hlavného mesta Mitilini. V ďalšie dni sme opakovane navštívili školu a absolvovali v nej edukačné a športové aktivity. Mali sme príležitosť pozrieť si kláštor s neopakovateľnou tajomnou atmosférou, ktorou nám učaroval. Zažili sme aj imitáciu zemetrasenia z rôznych krajín. Štvrtkové ráno sme začali cestou do výrobne olivového oleja.  Následne sme pokračovali v našom bádaní vo výrobni medu. Koniec prehliadky sme strávili ochutnávaním tohto vynikajúceho produktu. Naše doobedie sme ukončili návštevou lokálneho hrnčiarstva. V piatok sme navštívili mesto Molyvos (grécky Methymna), ktoré sa nachádza na severnom výbežku ostrova Lesbos v Egejskom mori. Tento hrad je nad historickým centrom mesta. Je to mohutný byzantský hrad, ktorý bol postavený na pozostatkoch starovekého opevnenia na vrcholku kopca. Súčasná podoba hradu je prevažne výsledkom osmanských úprav po roku 1462. Dnes je spoločne s prístavom jedným z najvyhľadávanejších miest ostrova. Na hrade sa v lete konajú koncerty a z jeho hradieb je krásny výhľad do širokého okolia. Po zotmení je celý hrad vysvietený. Celé historické centrum mesta Molyvos aj s hradom je zapísané v zozname UNESCO. Po prehliadke hradu sme išli na obed, kde bol pekný výhľad na more a okolie.  Povestným zlatým klincom večera bola rozlúčková večera spojená so zábavou. Gréci nás učili tancovať ich tradičný grécky tanec. 

Veríme, že okrem nezabudnuteľných zážitkov a nových kamarátstiev sme získali skúsenosti z gréckej kultúry, ich pohostinnosti a srdečnosti. Zároveň konštatujeme, že keďže toto bola posledná mobilita v rámci projektu Cross Into The Languages, využili sme ju naplno, tak ako sa len dalo – komunikáciou v cudzích jazykoch a získavaním nových skúseností. Veríme, že aj v budúcnosti nás čakajú podobné projekty, pri ktorých môžu žiaci využiť všetky komunikačné zručnosti v cudzích jazykoch, ktoré získavajú pri ich štúdiu. Touto cestou by sme chceli poďakovať koordinátorke projektu Mgr. Zuzane Čižmárikovej, ktorá ho celú dobu zastrešovala. V neposlednom rade naša vďaka patrí všetkým vyučujúcim cudzích jazykov, ich zanietenej práci s mladými ľuďmi, bez ktorej by tieto mobility nebolo možné uskutočniť. 

PhDr. Gabriela Čásarová, PhD.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button