Školy

Naša trieda číta

poradna

Naša trieda číta je krásny projekt, ktorý prebieha aj v triedach Novoškoly na Základnej škole, Robotnícka 25 v Zlatých Moravciach.

Práve tu sa odohráva niečo jednoduché a predsa mimoriadne, lebo skvalitňuje životy detí, rodičov, celých rodín a má veľký vplyv aj na výchovno-vzdelávací proces. Ruku na srdce, kto z nás pokračuje v čítaní deťom nahlas, aj keď už začnú drať školské lavice? A ruku na srdce, pre koľkých z nás je rozprávka čítaná či rozprávaná mamou, tatom, babkou či dedom jednou z najkrajších spomienok?

Cieľom projektu je povzbudzovať deti k čítaniu rôznymi technikami a podpornými inovatívnymi metódami. Ukázať im, že spoločné čítanie môže byť naozaj veľkým dobrodružstvom, dodať im odvahu, aby sa naučili dobre čítať a neskôr ich podporiť práve výberom vhodnej knihy pre samostatné čítanie. Aby kniha mohla vyjaviť všetky kúzla, ktoré dokáže, musí dieťa naozaj zaujať. V projekte sa držíme odporúčaných titulov, ktoré podľa svojho obsahu zaujmú malého čitateľa.Vyberáme knihy, ktoré deťom prinášajú radosť a zážitok, knihy, ktoré sú zábavné, kvalitné a krásne.

A ako to vyzerá v praxi? Pani učiteľka každé ráno číta deťom príbehy, občas aj celé knihy v rámci ranného kruhu na koberci. Pravidelne do triedy chodia čítať aj rodičia detí. Vznikol dokonca aj poradovník na čítanie, keďže záujem bol veľmi veľký. Atmosféra v triede láka aj starších súrodencov detí. Tí si zvedavo a zodpovedne vyberajú vhodné tituly, aby mladších poslucháčov zaujali a zabavili.
Pre každého návštevníka triedy je úžasným zážitkom vidieť deti, ako sa vedia ponoriť do deja príbehu a dychtivo ho sledovať.

Prečítanú knižku majú deti možnosť nasledujúce týždne bližšie objavovať a spoznať.
Priamo v triede je zriadená triedna knižnica s knihami, ktoré sú pútavé, svieže a moderné. Cieľom knižnice je pomôcť deťom zaľúbiť sa do kníh. A to sa jej aj darí!Knižky stále na dosah lákajú deti zalistovať si v nich a pozrieť/prečítať, čo ich zaujíma. Triedne čítanie sa rozmohlo do takej miery, že deti sami nosia do školy knihy, ktoré ich niečím zaujali a ich referencie sú najlepším dôvodom na to, aby si so záujmom prečítali knihu aj spolužiak či spolužiačka.
Čitateľská vášeň prerástla aj za priestor triedy. Deti pravidelne navštevujú školskú a aj mestskú knižnicu, ktorá sa nachádza priamo v budove Základnej školy Robotnícka. Radi si čítajú aj vonku na dekách, pod stromami, či v átriu na lavičkách. 

Našim cieľom je projekt posúvať aj ďalej, na chodbách vytvoriť čitateľské kútiky a hniezda, aby sa všetky deti v škole mali možnosť počas dňa začítať a oddýchnuť si s dobrou knižkou.
Čo dodať na záver? V dnešnej rýchlej dobe, keď knihy majú mnoho konkurentov začínajúc televíziou a nekončiac mobilmi, je veľmi dôležité nájsť si chvíľu pre seba, pre knihy. Knižka spomalí, zrelaxuje, zapojí predstavivosť, naladí… dieťa aj dospelý v nej nájdu odpovede na rôzne otázky a často filtruje a uvoľňuje emócie jemným a užitočným spôsobom. V neposlednom rade rozširuje slovnú zásobu a vzdeláva. Skúsenosť nás učí, že kto sa do kníh zamiluje v detstve, zväčša sú mu knihy dobrým priateľom po celý život.Nemusíte byť učiteľkou v triede alebo rodičom dieťaťa. Stačí, že budete okolo seba šíriť lásku ku knihám a ono je to nákazlivé.
Ak sa riadite heslom lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, tak sa k nám príďte pozrieť, ukážeme vám, ako to celé funguje a radi sa s vami podelíme o radosť a vášeň v oblasti vzdelávania.

OZ Novoškola


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button