AktualityŠkoly

SOŠ polytechnickú navštívili študenti a učitelia zo 4 krajín Európy

Projekt ERASMUS+

poradna

Aj v tomto roku naša škola, SOŠ polytechnická v Zlatých Moravciach pokračuje v dlhoročnej tradícii realizácie medzinárodných projektov, v ktorých spolupracuje s viacerými podobnými školami z celej Európy a zvyšuje tak atraktivitu ponúkaných študijných a učebných odborov. Tak sa v uplynulých dňoch na našej škole konalo v aktuálnom školskom roku už druhé hostiteľské projektové stretnutie v rámci programu ERASMUS+.

Stretnutie s partnermi z litovského Kaunasu, maďarskej Nýregiyhazy, a rumunskeho Satu-Mare (hist. Satmár) a tureckého Kayseri absolvovali v termíne 23. – .27. mája 2022. Toto stretnutie bolo zároveň druhým stretnutím v poradí v projekte a nasledovalo po stretnutí v Maďarsku. Privítali sme na ňom spolu 22 študentov a 9 sprevádzajúcich učiteľov. 

„Verschiedene Kulturen – Gemeinsame Identität „ v preklade „Rôzne kultúry – spoločná identita“ je projekt zameraný na inklúziu, kultúrnu rozmanitosť, občianstvo – aktívna EÚ. Ciele tohto projektu sú: porozumenie príčin a účinkov marginalizácie (vylúčenia) a predsudkov v našej spoločnosti, stimulácia/podpora sociálnych a medzi-kultúrnych kompetencií, stimulácia digitálnych zručností učiteľov a študentov, objavovanie umenia ako nástroja na podporu inklúzie. Partnermi, okrem našej školy sú školy: Melikgazi Kayseri Lisesi Turecko, Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Maďarsko , Kauno r. Akademijos Ugnes Karvelis gimnazija Litva a Liceul Teoretic German Johann Ettinger Rumunsko. Komunikačným jazykom je nemecký jazyk.

Počas piatich pracovných dní zahraniční študenti a ich sprevádzajúci učitelia absolvovali na SOŠ polytechnickej  starostlivo pripravený program, ktorý bol vyskladaný z množstva pracovných aktivít a samozrejme opäť doplnený aj o kultúrno-historické a relaxačné zážitky.

Zahraničných hostí sme v prvý deň privítali v aule školy, nasledoval kultúrny program pripravený  študentami a predstavenie partnerov. 

Po obede v školskej jedálni sme sa ponáhľali do obradnej siene  MSKS, kde opäť všetkých prijal primátor mesta Zlaté Moravce pán Dušan Husár.

Prvý deň sme zavŕšili workshopom v ktorom sme vytvárali spoločný časopis na tému vylúčenie a predsudky. Každá krajina pripravila článok v nemčine na danú tému v konkrétnej krajine, škole. Ak Vás problematika zaujíma, môžete si náš časopis pozrieť  pod článkom. 

Na záver prvého pracovného dňa sme pre našich hostí pripravili spoločnú „grilovačku“ v priestoroch QUADRATON klubu v Zlatých Moravciach.

V dopoludňajších hodinách druhého dňa stretnutia sme navštívili  súkromnú základnú školu Guliver v Banskej Štiavnici. Školu, ktorá mení hranice vzdelávania a rozvoja detí. Školy, ktorá ponúka deťom jedinečný systém vzdelávania, podporu a unikátne zázemie. Počas celej prehliadky nás sprevádzala riaditeľka školy PaedDr. Anežka Slančíková, ktorej aj touto cestou ĎAKUJEME, za jej prijatie a ochotu venovať nám svoj čas.

Počas druhého dňa projektového stretnutia ERASMUS+ navštívili naši projektoví partneri aj Banskú Štiavnicu,  mesto, ktoré je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Tretí pracovný deň sme v dopoludňajších hodinách hosťom zorganizovali prehliadku školy, kde sme sa pochválili hlavne najnovšími prírastkami technického vybavenia ktoré sme získali v projekte IROP.

Program pokračoval pracovným workshopom v ŠPECIÁLNEJ ZŠ v Zlatých Moravciach, v tejto súvislosti chceme poďakovať pani riaditeľke PhDr. Zite Záhorskej srdečne prijatie.

Záver tretieho dňa bol venovaný večierku spojeného so slávnostnou večerou, na ktorom sa pozvaným hosťom prezentovali všetci projektoví partneri svoju kultúru prostredníctvom svojich krojov a tancov.

Tretí a štvrtý deň sa slovenskí študenti a učitelia podujali predstaviť svojim hosťom Slovensko aj z pohľadu geografie a histórie. Predstavili sme im regióny Pohronia, Liptova a Tatier, kde sme navštívili Banskú Bystricu, Liptovský Mikuláš, Starý Smokovec, Hrebienok, Donovaly, VLKOLÍNEC, ktorý je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry a ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu, je od roku 1993 zapísaný do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Demänovskú dolinu a očarujúcu panorámu Tatier sme našim hosťom ponúkli z Hrebienku, kam sme sa vyviezli známou pozemnou lanovkou. Tou cestoval v minulosti aj nezabudnuteľný svätý otec Ján Pavol II, či anglická kráľovná. Keďže nám v programe počas večerov zostalo trošku času aj na relax, pobyt na Liptove sme doplnili návštevou vodného parku Bešeňová.

Týždeň pobytu našich hostí prebehol vďaka pestrému programu veľmi rýchlo a naši hostia sa opäť vrátili do svojich domovských škôl ku každodenným povinnostiam. Z ich reakcií však vieme, že si odniesli nové vedomosti, množstvo zážitkov, vytvorili sa nové priateľstvá. Naši študenti a učitelia si zasa mohli vyskúšať, ako chutí rola hostiteľa, naživo si precvičiť jazykové schopnosti. No a naše školy majú k sebe znova o čosi bližšie. To bolo hlavným zámerom predkladateľky a  koordinátorky a projektu: Mgr. Zuzany Čižmárikovej, učiteľky na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach.

autor článku: Mgr. Dušan Turčan
fotografie: Mgr. Zuzana Čižmáriková, Raymond Šabík, František Kabát ml.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button