Aktuality

Nedostatok vodičov autobusov

Zníženie minimálneho veku je prvý krok, na rade sú zamestnávatelia a školy

poradna

Bratislava, 1. augusta 2022 – Udržateľnosť verejnej autobusovej dopravy na Slovensku ohrozuje zvyšujúci sa priemerný vek vodičov a ich postupný odchod do dôchodku. Zníženie vekovej hranice pre získanie vodičského oprávnenia skupiny D a DE z 24 na 21 rokov, ktoré dnes vstúpilo do platnosti, otvorilo priestor nielen pre rozšírenie náboru nových vodičov, ale aj pre užšiu spoluprácu dopravcov, stredných odborných škôl a samosprávnych krajov.

Spoločnosť ARRIVA na Slovensku už od roku 2017 upozorňuje na dôsledky vyplývajúce z odchodu súčasných vodičov z tzv. silných ročníkov do dôchodku. Roky pretrvávajúci nedostatok vodičov zasiahol všetkých slovenských dopravcov – podľa údajov Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) je priemerný vek profesionálnych vodičov autobusov viac ako 52 rokov, pričom až štvrtina vodičov je v dôchodkovom alebo preddôchodkovom veku. V nadväznosti na zníženie minimálneho veku vodičov autobusov, ktoré začalo platiť od 1. augusta 2022, pripravuje ARRIVA rozšírenie svojich náborových aktivít a v prípade potreby aj zvýšenie kapacít vlastnej autoškoly. Pre zabezpečenie fungovania verejnej dopravy v strednodobom horizonte bude však podľa spoločnosti potrebná úzka spolupráca medzi dopravcami, strednými odbornými školami a ich zriaďovateľmi – samosprávnymi krajmi, ktoré verejnú autobusovú dopravu objednávajú pre svojich obyvateľov. 

„Zníženie minimálneho veku vodičov autobusov z 24 na 21 rokov určite zvýši atraktivitu vodičského povolania medzi mladými ľuďmi, ktorí buď už pracujú ako vodiči nákladných áut alebo sa ešte len rozhodujú pre duálne vzdelávanie a prípravu na povolanie. O dôležitosti tejto zmeny pre udržateľnosť verejnej autobusovej dopravy na Slovensku hovoríme už od roku 2017 a dnes sme vďaka tomu pripravení dať mladým vodičom aj stredným odborným školám zaujímavú ponuku,“ uviedol László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku. 

Vo viacerých krajoch už spoločnosti ARRIVA, ktoré v súčasnosti zamestnávajú takmer 1 900 vodičov autobusov, oslovili vedenia odborných škôl s ponukou spolupráce pri zabezpečení nadstavbového štúdia v odboroch zameraných na dopravnú prevádzku. Tam, kde školy prejavia záujem o partnerstvo, spoločnosť ARRIVA osloví príslušné odbory školstva na úradoch samosprávnych krajov. Cieľom je pripraviť nové alebo rozšíriť existujúce študijné odbory tak, aby sa do nich mohli prihlásiť prví záujemcovia o prácu vodiča autobusu už v budúcom roku.

„Samosprávne kraje sú objednávateľmi prímestskej autobusovej dopravy a veľmi citlivo vnímajú riziká, ale aj príležitosti vyplývajúce z nevyhnutnej generačnej obmeny vodičov autobusov. Som preto presvedčený o tom, že sa aktívne zapoja spolu s nami do realizácie dlhodobých riešení pri príprave a zamestnávaní mladých ľudí ako vodičov vo verejnej doprave a že ich prínos ako partnerov bude rozhodujúci,“ zdôraznil László Ivan.

ARRIVA na Slovensku a vo svete

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najsilnejším súkromným hráčom v autobusovej doprave v Slovenskej republike. V Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu. V roku 2016 spoločnosť prevádzkovala vlakové spojenie Nitry s Prahou a od roku 2017 aj službu zdieľaných bicyklov, tzv. bikesharing. ARRIVA zamestnáva na Slovensku viac ako 2 700 zamestnancov a prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov. Tvorí ju šesť dopravných spoločností, servisná spoločnosť a centrála. 

ARRIVA je jedným z popredných poskytovateľov osobnej dopravy v Európe, zamestnáva viac ako 40 000 ľudí a ročne prepravuje 1,2 miliardy cestujúcich v 13 európskych krajinách. Je súčasťou Deutsche Bahn (DB), jednej z vedúcich spoločností v oblasti osobnej a logistickej dopravy na svete a je zodpovedná za regionálne služby v oblasti osobnej dopravy DB mimo Nemecka. Prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button