AktualityŠkoly

Študenti SOŠ polytechnickej v Turecku v projekte “Verschiedene Kulturen – gemeinsame Identität”

poradna

Na našej škole Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach, sa kladie dlhodobo dôraz na to, aby študenti a ich pedagógovia mohli rozvíjať svoje schopnosti prostredníctvom vzdelávania na rôznych zahraničných pobytoch, exkurziách a stážach. Aj v tomto školskom roku aktívni učitelia pre študentov zorganizovali prvý atraktívny ERASMUS+ zahraničný pobyt, keď sme tentoraz so študentmi cestovali v rámci projektu “Kunst und Kultur” na týždňovú mobilitu do centrálneho Turecka.

Šesť študentov odborov Grafik digitálnych médií, Sieťové a informačné technológie a Elektrotechnika: Raymond Šabík, Patrik Šabo, Marco Gunda, Filip Kéry, Matej Bánsky a Samuel Baťo v sprievode učiteľov Mgr. Dušana Turčana a  Mgr. Petra Hodála   absolvovali v termíne od 24. 9. 2022 do 2. 10. 2022 jazykovo-odbornú stáž a pobyt na strednej škole Kayseri Lisesi.

Hlavným zámerom tohto podujatia, ktoré pripravila Mgr. Zuzana Čižmáriková, ktorá projekt na škole koordinuje v spolupráci s vedením SOŠ polytechnickej a s ostatnými partnermi, bolo overenie si doteraz nadobudnutých vedomostí a kompetencií a získanie nových zručností a vedomostí aj v oblastiach, v ktorých sa pripravujú na svoje budúce povolanie v prostredí zahraničnej školy. Dôraz bol kladený na komunikáciu v nemeckom  a anglickom  jazyku.

Náš pobyt sa začal v nedeľu 24.októbra v ranných hodinách, keď sme sa zo Zlatých Moraviec presunuli na letisko do Viedne, odkiaľ sme cez Istambul leteli do miesta  stáže – 1,5miliónovej metropoly východnej Anatólie – mesta Kayseri. Turecko nás privítalo hneď v prvý deň typickým južanským slnečným počasím, aj v septembri stále letným, čo určite umocnilo naše dojmy z tejto exotickej a hneď od prvých momentov aj sympatickej krajiny.

Po, pre nás, dlhej noci (v Kayseri sme pristáli o druhej v noci a do hotela sme sa dostali o tretej) sme v pondelok prvýkrát navštívili miesto našej mobility strednú školu “Kayseri Lisesi”.  Žiakov tu už čakali ich tureckí, maďarskí, rumunskí a litovskí kamaráti, nás učiteľov naopak naši kolegovia. Tak sa mohol začať pracovný program. Stretli sme sa v aule školy, kde nás privítal riaditeľ školy a kde sme sa všetci zvítali a zoznámili. Na prvom “workshope” sme predstavili svoje mestá a školy, nasledoval spoločný obed v typickej tureckej reštaurácii a prehliadka centra Kayseri, pričom sme navštívili (všetci Slováci prvýkrát v živote) aj jednu z niekoľkých miestnych mešít.

V nasledujúcich dňoch sme pokračovali v pracovnom programe. Nejednalo sa pritom o žiadny pohodový či formálny výlet, naopak, pracovný program bol veľmi intenzívny a zostavený ako mix prevažne vzdelávacích a poznávacích aktivít “od rána do večera” na hostiteľskej škole a v regióne východnej Anatólie. Postupne sme navštívili miesta zodpovedajúce tématike projektu “Kunst und Kultur”, ktoré naši hostitelia zaradili do itinerára mobility: múzea, historické a národopisné objekty, stavby a pamiatky zapísané do zoznamu UNESCO. Žiaci odboru grafik digitálnych médií boli počas celého pobytu nadšení z možnosti prejaviť svoje grafické schopnosti, napríklad si vyskúšali, akým spôsobom sa tvorí tradičná turecká grafika  „maľby na vodnú hladinu“ – mramorovanie, prácu s keramikou, či dokumentačné fotografovanie krajiny, aktivít a objektov. V stredu sme sa všetci stretli na kultúrnom večierku, kde v rámci jeho programu každá krajina zaspievala dve pripravené piesne a máme (súdiac podľa potlesku 😀 ) nádej, že naše acapella podanie  “Na kráľovej holi” malo celkom úspech. 🙂

Pobyt sme zakončili návštevou oblasti Kapadócie, jednej z turisticky najvyhľadávanejších oblasti Turecka. Po grécky Καππαδοκία – Kappadokia, latinsky Cappadocia či turecky Kapadokya je územie východnej Antalónie, polostrova ležiaceho na hranici Európy a Ázie. Názov tejto dnešnej ázijskej časti Turecka pochádza z gréckeho slova ανατολή – anatoli, čo po slovensky znamená východ. Toto územie v sebe okrem výnimočnej krásy nesie i bohatú históriu. Človek ho začal obývať už od čias Herodesových a postupne sa tu formovali i indo-európske jazyky, aj u nás rozšírené náboženstvo – kresťanstvo. Názov Cappadocia pochádza zo starej perzštiny a znamená „zem krásnych koní“. Územie Cappadocie je bohaté na podzemné mestá, skalné útvary, kostoly a kaplnky hrajúce farebnými freskami. Jedným z najznámejších a najmalebnejších miest oblasti je určite Göreme. Rokmi tu vulkánová sila zanechala prazvláštne skalné útvary, z ktorých si ľudia vytvorili obývateľné jaskyne. Dnes je väčšina z nich využívaná ako rezorty a hotely, s podzemnými kúpeľmi a bazénmi. Mestečko je čarovné malých rozmerov, a tak bola pre nás tou najvhodnejšou možnosťou prepravy chôdza. Okrem iného nám poskytlo výnimočný pohľad na okolité kaňony, ktoré sú samé o sebe maľovanou panorámou. Jednoducho raj pre fotografov. Musíme uznať, že tureckí hostitelia pre nás pripravili naozaj pestrý a zaujímavý program.

Týždeň na tejto mobilite ubehol pre všetkých veľmi rýchlo a my sme v sobotu neskoro večer opustili Kayseri plní dojmov, vnútornej vďaky, že sme mali možnosť získať takúto jedinečnú životnú skúsenosť v pre nás tak vzdialenej a exotickej krajine. Cestu nám síce “spríjemnilo” nedobrovoľné čakanie na meškajúci let, ale keďže všetko zlé je vždy na niečo dobré, tak sme aspoň na letisku zažili pravý “južanský” nefalšovaný hnev miestnych pasažierov nášho letu, ktorí za meškajúci let odmenili pracovníkov spoločnosti mohutnou dávkou nám neznámych hlučných výrazov a spŕškou nevôle. 😀  

Počas rozhovoru so študentmi pri návrate domov sme sa uistili, že všetko úsilie vložené do prípravy tohto nevšedného podujatia nebolo márne. Študenti sa domov vracali plní dojmov, bohatší o nové zážitky, nové priateľstvá, s novými vedomosťami, skúsenosťami a poznatkami (napr. že o u nás obľúbených bravčových pochúťkach môžete v Turecku iba snívať, lebo ich tam islam zakazuje a jednoducho si ich nikde nekúpite 😉  ).

autor článku: Mgr. Dušan Turčan

autori fotografií: autor článku,
Patrik Šabo, Raymond Šabík – študenti 4F triedy, odbor Grafik digitálnych medií


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button