Školy

Adventné čítanie na Pribinke

poradna

V súčasnosti sa kladie veľký dôraz na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti žiakov. V našej škole sme hľadali spôsob, ako žiakov zaujať niečím novým, čo by zároveň prispelo aj k ich čitateľským zručnostiam.

Preto sme sa rozhodli pre adventné čítanie. A tak sme prežili čarovné chvíle adventného obdobia spoločným čítaním krásneho príbehu o Vianociach. Čítanie sme realizovali počas veľkých prestávok a zaznamenalo úspech. Deti sa naň veľmi tešili.

Základom čítania bola kniha Snehová sestra. Napísala ju nórska spisovateľka Maja Lunde. V adventom príbehu autorka vyrozprávala príbeh, ktorý citlivo a poeticky približuje ducha Vianoc. Hlavnou postavou príbehu bol Julián, pre ktorého bol Štedrý deň  najkrajším dňom v roku. Zrazu sa však stalo niečo, čo všetko zmenilo. Juliánova staršia sestra Juni ochorela a náhle odišla. Otec s mamou boli presiaknutí bolesťou. Na Vianoce nemali ani pomyslenie. Krátko pred Vianocami sa Julián zoznámil na plavárni s Hedvigou, ktorá bola nesmierne zhovorčivá, priateľská a milovala Vianoce. Pozvala Juliana na horúcu čokoládu. Ale aj Hedviga skrývala ťaživé tajomstvo, ktoré musel Julián objaviť …

Tak sme spoločne s našimi deťmi hľadali a čakali, čo všetko sa skrýva za jej tajomstvom. Netrpezlivo a s napätím sme čakali na ďalší deň, aby sme sa v hľadaní posunuli ďalej. Našli sme všetko. Boli sme šťastní, možno trošku smutní, dojatí, ale spokojní. Z posledného čítania sme odchádzali dojatí. Táto kniha  bola ako stvorená na predvianočný čas a prípravu na Vianoce. „Snehová sestra je krehká ako snehová vločka, silná ako vianočné čaro, srdečná ako vrúcne priateľstvo, mystická ako plameň sviečky.“ Je to kniha, ktorá vyráža dych.

Jej podstatu by sme mohli zhrnúť slovami … „vždy všetko dobre dopadne, všetko je tak, ako má byť.“

Veríme, že adventné čítanie sa stane novou tradíciou a budeme v ňom v nasledujúcich rokoch pokračovať. Už teraz sa tešíme na to, čo nás čaká.

Mgr. Marianna Hajková, Mgr. Lenka Dibalová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button